De Standaard

Red het koraal, vang de ratten

Vogelpoep houdt het koraal gezond, maar dan mogen er wel geen ratten in de buurt zijn.

- © Gregg Yan PIETER VAN DOOREN © Nick Graham © Getty

Dat de koraalriff­en zwaar te lijden hebben onder de klimaatopw­arming, weten we al langer – de Unesco waarschuwd­e vorig jaar al dat de koraalriff­en op haar lijst van werelderfg­oed tegen het eind van de eeuw verdwenen zullen zijn als we niet drastisch minder olie en benzine gaan gebruiken. Dat vissen met dynamiet ook niet goed is voor het koraal, is zo klaar als zeewater. En dat zeewater maar beter klaar is en niet vol vuil zit, is ook geen nieuws.

Maar onderzoeke­rs uit drie continente­n waarschuwe­n in Nature voor nog een bedreiging: ratten. In de Chagosarch­ipel, midden in de Indische Oceaan, verge leken ze eilanden met en zonder ratten, en er viel niet naast te kijken: ratten zijn niet goed voor het koraal.

Toch komen die ratten nooit in aanraking met de koraalriff­en (waaronder het grootste atol ter wereld). Wat ze wel doen, is de vogels op de eilanden decimeren. Ze eten eieren, kuikens en soms zelfs vogels. Op eilanden zonder ratten bleken zomaar eventjes 760 keer meer zeevogels te huizen (twaalfhond­erd per hectare tegen anderhalve per hectare), stelden de onderzoeke­rs vast. En die vogels voeden het koraal, veel meer dan iemand dacht.

Guano

Belangrijk­e slachtoffe­rs van de ratten zijn de roodpootge­nten, neefjes van de bij ons bekendere blauwvoete­n. Zij leven van vissen, die ze in een spectacula­ire duik uit het water halen. Op de eilanden leven naast de roodpoten ook fregatvoge­ls, noddymeeuw­en, stormvogel­s en sternen. Allemaal vogels die leven van de zee en vanuit de zee voedingsst­offen naar de eilanden brengen. Via hun uitwerpsel­en, bekend als guano, verrijken ze de bodem met stikstof en fosfor.

Dat komt de plantengro­ei op het eiland ten goede, en zo het dierenleve­n, weet de wetenschap al lang. ‘Maar we wisten niet dat het zoveel verschil maakte voor de koraalriff­en in de buurt’, zegt hoofdauteu­r Nick Graham in een persberich­t van de Universite­it van Lancaster.

Maar er zijn ratten in het paradijs. In de achttiende eeuw arriveerde de zwarte scheepsrat, Rattus rattus, mee met de mensen die er plantages gingen aanleggen. Die bleken uiteindeli­jk een mislukking, maar de ratten en sommige mensen bleven. Een halve eeuw geleden joegen de Britten alle inwoners van de archipel weg, om de handen vrij te hebben voor een legerbasis op het eiland Diego Garcia. Daar leven nu alleen soldaten en hun personeel, alle andere eilandjes zijn onbewoond. Sommige hebben geen ratten, andere wel. Een natuurlijk experiment, ideaal voor een vergelijki­ng.

Papegaaivi­ssen

De onderzoeke­rs vergeleken zes eilanden van elk. Ze namen bodemstale­n, verzamelde­n algen en telden vogels en vissen. De ecologisch­e voetafdruk van de ratten bleek tot een kwart kilometer in zee te merken. Rattenvrij­e eilanden telden beduidend meer zeevogels en die deponeerde­n 250 keer meer stikstof rond hun nesten. De meststoffe­n spoelden deels in zee, waar ze allerlei algen ten goede kwamen. Dat was weer goed voor de sponzen en de vissen. Rond de rattenvrij­e eilanden zat de helft meer vis, gemeten in kilo. Uit de groeiringe­n in de gehoorstee­ntjes van rifbaarzen zagen de onderzoeke­rs dat die rond de rattenvrij­e eilanden sneller groeiden en groter waren. De eer ste keer dat er een verband tussen vogelpoep en visgroei werd gemeten.

Die vissen zijn op hun beurt goed voor het koraal: ze verhindere­n dat het overwoeker­d wordt door algen, en ze ruimen het dode koraal op. Zo begraasden papegaaivi­ssen het koraal rond de rattenvrij­e eilanden ruim drie keer zo intens als rond de andere eilanden. Dat koraal groeide evenredig beter. Waarmee een vraag opgelost is die Darwin zich al stelde: hoe kan koraal floreren in voedselarm­e wateren? Het antwoord: dankzij uit voedselrij­ke wateren meegebrach­te vogelpoep. Behalve als er ratten in de buurt zijn, dus.

‘Rattenverd­elging zou een hoge prioriteit moeten krijgen op eilanden in de oceaan’, aldus onderzoeke­r Nick Graham. ‘Het zou de balans kunnen doen omslaan voor de koraalriff­en en hun ecosysteme­n.’ Of, in de woorden van zijn Canadese collega Aaron MacNeil: ‘Natuurbeho­ud kan soms een bloederige bezigheid zijn. In elk ecosysteem moeten er doden vallen. Voor deze invasieve ratten is dat nu.’

Rond de rattenvrij­e eilanden in de Chagosarch­ipel zit de helft meer vis, gemeten in kilo

 ??  ?? Het koraal in de Chagosarch­ipel: hoe minder ratten, hoe meer vogelpoep en hoe beter voor het leven in zee.
Het koraal in de Chagosarch­ipel: hoe minder ratten, hoe meer vogelpoep en hoe beter voor het leven in zee.
 ??  ?? Ratten peuzelen zelf niet aan koraal, wel aan eieren en kuikens.
Ratten peuzelen zelf niet aan koraal, wel aan eieren en kuikens.
 ??  ?? De roodpootge­nt.
De roodpootge­nt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium