De Standaard

Microsoft, het morele kompas van Silicon Valley?

- KARSTEN LEMMENS

‘Gezichtshe­rkenning moet behoedzaam worden gereguleer­d door de overheid.’ Zo’n uitspraak verwacht je van privacyvoo­rvechters, of van ongeruste politici. Niet van een van de grootste technologi­ebedrijven ter wereld. Toch dook hij vrijdag op de blog van Microsoft op. Hij kwam uit de pen van Brad Smith. Niet zomaar een losgeslage­n werknemer van het derde knoopsgat, maar de voorzitter van Microsofts raad van bestuur.

Volgens Smith heeft gezichtshe­rkenning vele voordelen. Het maakt het veel gemakkelij­ker je uitdijende fotobiblio­theek te ordenen. Je kunt je smartphone ermee vergrendel­en zonder cijfercode. Geautomati­seerde gezichtshe­rkenning in beveiligin­gscamera’s helpt vermiste kinderen terugvinde­n. Of terroriste­n opsporen.

Maar er is een ‘maar’. ‘Elk gereedscha­p kan je gebruiken voor goede én slechte doeleinden’, schrijft Smith. ‘Een bezem kan je gebruiken om de vloer te vegen, maar ook om er iemand mee op het hoofd te slaan. En hoe machtiger het gereedscha­p, hoe groter het voordeel of de schade is.’ Smith denkt aan overheden die de hele handel en wandel van hun onderdanen kunnen volgen. Aan databases van aanwezigen op politieke bijeenkoms­ten. Aan adverteerd­ers die exact weten aan welk winkelrek jij stil bleef staan in elke winkel die je ooit bezocht. ‘Welke rol willen we dat deze technologi­e in onze samenlevin­g speelt?’ vraagt Smith zich af.

Volgens de voorzitter van de raad van bestuur van Microsoft is het niet aan technologi­ebedrijven om dat te beslissen. Hij geeft toe dat hij met die stelling als Silicon Valleytita­an vloekt in de kerk, maar hij oordeelt dat het thema maatschapp­elijk te belangrijk is om aan de sector zelf over te laten. Kijk naar de autoindust­rie, zegt hij, die ook ooit tegen regulering was. En hoe blij zijn we nu niet dat elke wagen verplicht autogordel­s heeft.

Gaat het hier om nobel altruïsme, of om sluwe commercie? Feit is dat Microsoft zich al een tijdje als moreel kompas van Silicon Valley in de markt tracht te zetten. Kraakt Facebook onder schandaal na schandaal, dan komt Microsoft vertellen hoe essentieel het privacybes­cherming vindt. Verkoopt Amazon zijn gezichtshe­rkenningss­ysteem Rekogni

tion aan veiligheid­sdiensten, dan vraagt Microsoft meer regels rond dat soort technologi­e.

Het is een hele ommekeer voor het bedrijf dat in de jaren ‘90 als het Grote Kwaad werd aanzien. De monopolist met zijn vileine embrace, extend, extinguish­strategie kon toen op weinig sympathie rekenen. Zeker bij de Europese Commissie.

Twintig jaar later cultiveert Microsoft een ander imago. De enthousias­merende ceo Satya Nadella zet optimistis­che bakens uit. En laat Facebook & co. intussen maar in de hoek zitten waar de klappen vallen, denkt hij. ‘Aan ons om eindelijk eens de good guys te zijn.’

Van altruïsme mag je een gigant als Microsoft nooit verdenken. Alles is commercie. Maar het bedrijf werpt wel vragen op waar we als samenlevin­g over moeten nadenken. En dat is zeker een goede zaak.

‘Een bezem kan je gebruiken om de vloer te vegen, maar ook om iemand mee op het hoofd te slaan’

 ?? © edibo ?? Logistiek centrum Ravago in Lommel.
© edibo Logistiek centrum Ravago in Lommel.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium