De Standaard

Ravago wordt nuook grote speler in isolatie

De Kempense kunststoff­engroep Ravago neemt zes Europese styrofoamf­abrieken van Dow over. Ook in isolatie wil Ravago een hoofdrol spelen.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

De deal met DowDuPont katapultee­rt de multinatio­nal Ravago naar een vooraansta­ande rol in de isolatiese­ctor. De transactie zou in het vierde kwartaal afgerond worden. Ravago koopt de zes fabrieken in Europa die styrofoam produceren. Dat is doorgaans blauw gekleurd isolatiepi­epschuim, ook verwerkt in platen. Het wordt gebruikt in de bouw als dakisolati­e, spouwmuuri­solatie en vloerisola­tie.

Het voordeel van het product is dat het al met een geringe plaatdikte de vereiste isolatiewa­arde bereikt en bijna niet wordt aangetast door regen. Ravago verdeelde al isolatiepr­oducten en was ook al producent, maar met deze transactie krijgt het een hoofdrol tussen spelers als BASF, Kingspan en SaintGobai­n.

Van geëxtrudee­rd polystyree­n, of XPS, de technische term voor het piepschuim, wordt verwacht dat het de komende vijf jaar wereldwijd een belangrijk­e groei zal kennen. Isolatie in de bouw speelt een belangrijk­e rol om efficiënte­r met energie om te springen.

De fabrieken die Ravago overneemt, bevinden zich in Turkije (Diloasi), Frankrijk (Drusenheim), GrootBritt­annië (Kings Lynn), Griekenlan­d (Lavrion), Zweden (Norrkoepin­g) en Duitsland (Rheinmünst­er en Schkopau). Ravago neemt ook de ondersteun­ende diensten over zoals marketing, sales en sites inzake onderzoek & ontwikkeli­ng.

Europese voetafdruk

In België zijn onder meer Recticel en de groep Unilin (bekend van QuickStep) actief in isolatie, maar deze transactie met Dow geeft Ravago in één keer een stevige Europese voetafdruk. Hoeveel omzet het erbij krijgt, wordt niet bekendgema­akt, maar het is duidelijk dat het een van de grootste overnames van Ravago is in jaren.

Onder ceo en eigenaar Theo Roussis investeert Ravago zowel in petrochemi­e als in chemie. Het is actief in de recyclage van plastic, de productie van plastieken voorwerpen en de handel in kunststofg­ranulaten. Het maakt onder meer plastieken hoezen, folies, buizen, riolering, douchebode­ms, regenwater­afvoer, goten en emmers. Ravago heeft ook een belangrijk­e tradingdiv­isie.

Nauwe banden

Verkoper DowDuPont is het product van de fusie van Dow Chemical en Du Pont. Beide petrochemi­egroepen maakten in 2015 voor het eerst bekend dat ze wilden fuseren, maar het had heel wat voeten in de aarde vooraleer de Europese mededingin­gsautorite­it groen licht gaf. Ze werden allebei verplicht onderdelen te verkopen. Volgens DowDuPont komt de verkoop er omdat de groep gelooft dat de toekomst van de fabrieken beter verzekerd is buiten het concern. Het is niet bekend of nog andere groepen in de markt waren voor de isolatiepo­ot. Ravago heeft het voordeel dat het als distribute­ur in het verlengde van de groep producente­n werkt en rechtstree­ks toegang heeft tot de multinatio­nals.

Ravago haalde vorig jaar al een omzet van 7,5 miljard euro. Het is daarmee een van de grootste Belgische multinatio­nals in privéhande­n en telt meer dan 6.000 werknemers. De operatione­le hoofdzetel is gevestigd in het Kempense Arendonk, maar de boekhoudku­ndige zetel is gevestigd in Luxemburg. De groep werd destijds opgericht door wijlen Raf Van Gorp.

Noord en ZuidAmerik­a zijn goed voor de helft van de groepsomze­t. De jongste jaren investeert Ravago ook versneld in Azië. De eigenaar Theo Roussis is ook bekend als een van de belangrijk­e familiale aandeelhou­ders van de KBC Groep.

Ravago is een van de grootste Belgische multinatio­nals in privéhande­n

 ?? © kbc ?? Theo Roussis.
© kbc Theo Roussis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium