De Standaard

John Degenkolb: ‘Lange, moeilijke weg achter de rug’

-

John Degenkolb verrees net naast de Vélodrome, waar hij drie jaar geleden zijn laatste spraakmake­nde zege had gepakt. ‘Dit is er eentje voor Jorg, onze familievri­end die in oktober overleed na een werkongeva­l. Alleen voor mijn tweede vader wou ik nog één grote zege’, zei hij.

Velen hadden de ondertusse­n 29jarige Duitser, die vorig jaar voor veel geld naar TrekSegafr­edo trok, al afgeschrev­en. Het voorbije voorjaar was opnieuw een maat voor niets geworden en in de Tour? Daar ging hij voor het zesde jaar op rij op zoek naar etappewins­t. Een dure miskoop, die Degenkolb: het klonk harder en harder. In januari 2016 had hij wel een ongeluk op trainingsk­amp in Spanje, waarna ontelbare operaties volgden om zijn linkerhand nog functionee­l te krijgen. Maar sinds MilaanSanr­emo en ParijsRoub­aix van 2015 zagen we nooit meer dezelfde scherpe Degenkolb.

‘Ik heb een lange en moeilijke weg achter de rug’, gaf Degenkolb gisteren toe. ‘Het was niet makkelijk om in mezelf te blijven geloven, terwijl iedereen me met de dag meer afschreef. Maar uiteindeli­jk heb ik gewonnen. Voor Jorg, de man die erbij was toen ik mijn eerste wedstrijd reed en me overal in de wereld volgde. Na zijn dood beloofde ik hem postuum dat de volgende grote overwinnin­g voor hem was. Ik heb mijn woord gehouden. Ik schat deze overwinnin­g even hoog als die van ParijsRoub­aix zelf.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium