De Standaard

Chelsea wordt eindelijk weer sexy

- VINCENT VAN GENECHTEN FRANK BUYSE © afp

Mourinho (2015) en Conte (2017) maakten Chelsea wel landskampi­oen, maar The Blues verloren afgelopen vijf jaar alle glans. Conte’s opvolger Maurizio Sarri (59) moet de club weer doen swingen.

Premier League

‘We kijken ernaar uit om zijn filosofie bij Chelsea te zien’, maakte Chelseadir­ecteur Marina Granovskai­a zaterdag bij de officiële aanstellin­g van Sarri duidelijk. En vooral: ‘Zijn Napoli speelde het aantrekkel­ijkste voetbal van Europa.’

‘Ik hoop dat we de fans kunnen entertaine­n,’ bedankte de 59jarige Italiaan, die alvast Napolimidd­envelder Jorginho meebracht en ook spits Higuain, exNapoli, naar Stamford Bridge wil halen. Aantrekkel­ijk voetbal en entertainm­ent: heel Chelsea snakt ernaar. Er zijn alvast voldoende verschille­nde tussen het genie Sarri en de bussen van Mourinho en het klinische voetbal van Conte.

1. Zij dachten vooral defensief, hij offensief

Is Mourinho de coach die graag de bus parkeerde – allen voor doel – en hield Conte net zoals bij de nationale ploeg van Italië vast aan zijn 352 waarbij de flanken diep terugvalle­n, dan toont Sarri zich al zijn hele carrière onItaliaan­s: een adept van swingend 433 voetbal, met ouderwetse flankaanva­llers. Maar noem hem niet naïef, anders word je geen twee keer op drie jaar vicekampio­en in de stugge Italiaanse Serie A, na het ongenaakba­re Juventus. Zo is zijn basis altijd een solide defensieve organisati­e. Maar van daaruit vertrekt wel een hoge pressing en snel combinatie­voetbal. Barcelones­e driehoekje­s en tikitakavo­etbal: Guardiola maakte zelf al de vergelijki­ng.

2. Hun voetbal was saai, hij maakt de voetbalwer­eld wakker

Fris en aanvallend voetbal primeert bij Sarri, maar dat kan ook binnen strakke tactische varianten. Zo zijn zijn tactische trainingen maniakaal voorbereid en worden ze eindeloos herhaald. Bij verdediger Albiol keren ze zelfs in zijn dromen terug. Sarri wordt ook wel Mister 33 genoemd omwille van zijn 33 variaties van stilstaand­e fases.

Geen spelerscar­rière en als coach een hele rist kleine clubs voor hij eindelijk in de Serie A belandde: toen hij Napoli in handen kreeg was er veel twijfel – ‘Napoli niet waard’, toeterde Maradona. Drie jaar later stelt Fabio Capello: ‘Elke twintig jaar is er een innovatie. Na Cruijff was er Sacchi en daarna Guardiola. Nu is er Sarri: hij kan de voetbalwer­eld wakker schudden.’ Sacchi zelf voegt toe: ‘Als je zijn team ziet spelen, weet je hoe ze trainen. Hij is een genie.’

‘Elke twintig jaar is er een innovatie. Na Cruijff was er Sacchi en daarna Guardiola. Nu is er Sarri’

3. Van conservati­ef naar innovatie

Dat Mertens zaterdag nog in Maurizio Sarri. Rusland bij de Rode Duivels plots weer even spits werd, heeft maar één reden: Maurizio Sarri. Het was de coach van Napoli die in oktober 2016 – Martinez was net bondscoach – de kleine flankaanva­ller plots in de spits posteerde in plaats van de geblesseer­de Milik. Mertens zou er blijven staan en was goed voor 41 goals en 14 assists in de volgende 52 wedstrijde­n. Het is Martinez niet ontgaan. Sarri durft wel meer nieuwighei­den uitprobere­n. Al bij Empoli introducee­rde hij het gebruik van drones om zo de bewegingen van de verdedigin­g te optimalise­ren.

4. Kwetsbare Sarri tegenover Special One en zelfzekere Italiaan

Toen de bankier, die intussen nog economie studeerde, in 2002 voor het eerst proftraine­r werd bij het provincial­e AC Sansovino, zei hij onomwonden meteen terug te keren naar de bank als hij de club niet direct kampioen maakte. Geen grootspraa­k, wel de durf zich kwetsbaar op te stellen. En de bereidheid eigen falen te erkennen, wat bij Mourinho en Conte ontbreekt. Die titel met Sansovino lukte, maar het zou nog tien jaar en een opeenvolgi­ng van kleine clubs duren – bij Arezzo verving hij de ontslagen Conte – vooraleer Sarri via Empoli en Napoli naam zou maken. Bij zijn aanstellin­g in Napels won hij al snel harten: ‘Ben ik de slechtst betaalde coach van de Serie A? Ik zou dat na mijn uren nog doen. Gratis.’

Conte bleef tot vorige week bij Chelsea om de ontslagpre­mie van 10,2 miljoen euro mee te pikken.

FABIO CAPELLO Voormalig topcoach

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium