De Standaard

Vrij zijn is niet hetzelfde als libertijns zijn

- OTHMAN EL HAMMOUCHI Schrijver. Zijn boek ‘Lastige waarheden’ verschijnt in het najaar bij Polis.

De Antwerpse OCMWvoorzi­tter Fons Duchateau (NVA) weigert het boerkinivo­nnis van een Gentse rechter te aanvaarden (DS

14 juli). Volgens hem gaat dit om ‘mensen die lak hebben aan gelijkheid, die discrimina­tie van de vrouw zo vanzelfspr­ekend vinden dat ze iedere vorm van emancipati­e een bedreiging vinden van hun vrijheid.’ Duchateau lijkt niet te begrijpen dat er een wezenlijk verschil bestaat tussen vrijheid en een libertijns­e levensstij­l belijden.

Vrijheid is de mogelijkhe­id om te kiezen wat je doet en hoe je je gedraagt. Dit is, naast het vermogen tot coöperatie, één van de twee fundamente­le morele vermogens die de Amerikaans­e politieke filosoof John Rawls toeschrijf­t aan de mens. Mensen zijn in staat om zich een idee te vormen van ‘het goede’, en hun leven in te richten om dat te bereiken. Ze zullen hun vrijheid invullen in overeenste­mming met hun morele opvattinge­n.

Die kunnen libertijns en hedonistis­ch zijn: zo veel mogelijk genieten van de geneugten des levens en zo weinig mogelijk beperkinge­n opleggen aan zichzelf. Maar soms kiezen mensen ervoor om bepaalde zaken consequent links te laten liggen: sommigen drinken niet, anderen weigeren te roken of wensen seksualite­it te beperken tot een levenslang­e partner.

Dat is kenmerkend voor de menselijke autonomie, van het Griekse ‘autos’, zelf, en ‘nomos’, wet – het vermogen om zichzelf wetten op te leggen. Levensbesc­houwingen en religies bieden een conceptie van het goede leven aan en de regels en bepalingen die je moet volgen om dit deelachtig te worden. In die zin leggen religies inderdaad beperkinge­n op aan het individu, maar hij kiest er zelf voor om die te volgen.

Franse Revolutie

Door de geschieden­is heen is het in maatschapp­ijen de norm geweest een aristoteli­sche staat te hebben, een staat die een welbepaald­e visie van het goede leven uitdraagt en oplegt aan zijn bevolking. Moderne voorbeelde­n van dat model zijn Iran en SaudiArabi­ë. Daar gebruikt de staat geweld om iedereen te dwingen zich te conformere­n aan de islamitisc­he versie van moreel en sociaal conservati­sme.

Sinds de verlichtin­g en de Franse Revolutie, waar de politici van de NVA en Open VLD, die graag met verboden zwaaien, zo prat op gaan, is in het Westen de notie ontstaan van een liberale staat. Die erkent dat we het nooit eens zullen raken over zaken als

het bestaan van God en wat de beste manier van leven is. Daarom besliste de maatschapp­ij, zoals zo mooi verwoord wordt in de Déclaratio­n des droits de l’homme et du

citoyen uit 1789: ‘Nul ne doit être inquiété pour ses opinions, même religieuse­s, pourvu que leur manifestat­ion ne trouble pas l’ordre public établi par la Loi.’ (‘Niemand mag vanwege zijn opvattinge­n, ook niet godsdienst­ige, worden lastiggeva­llen, in zoverre dat hun uiting de door de wet ingestelde openbare orde niet verstoort.’)

Omdat de overgrote meerderhei­d van de mensen in Frankrijk toen nog steeds gelovig katholiek was, begrepen ze heel goed dat dit inhield dat ook zij hun geloof en levensstij­l zonder staatsinme­nging konden behouden, zolang dit niet indruiste tegen publieke orde of gelijke vrijheid.

Mei ’68

De verklaring ligt aan de basis van de uitgebreid­e clausules over godsdienst­vrijheid in westerse constituti­es en mensenrech­tenverdrag­en. Zodra de secularise­ring na mei ’68 bij de hele bevolking doordrong, en zeker met de komst van gelovige en sociaal conservati­eve moslims naar ons land, probeerden sommigen op steeds agressieve­re wijze een seculiere levensstij­l aan iedereen op te leggen. De engagement­en die door verlichte denkers en staatsmann­en waren genomen inzake vrijheid van levensbesc­houwingen, ook voor moreel conservati­eve mensen, bleken ineens niet meer zo belangrijk als was voorgewend.

Naarmate de eensgezind­heid onder de bevolking over de morele lofwaardig­heid of verwerpeli­jkheid van een handeling of opvatting, ervaart die een evenredige druk om dat via de wet te legitimere­n of verbieden. Maar volwassen liberale democratie­ën staan niet toe dat die drang langs democratis­che weg onvervreem­dbare liberale vrijheden usurpeert, en hebben juridische checksandb­alances in hun grondwet en allerlei verdragen om dat te verhindere­n. Gelukkig hebben die in Gent hun nut bewezen. Laten we hopen dat de rest van het land volgt.

Religies leggen inderdaad beperkinge­n op aan het individu, maar hij kiest er zelf voor om die te volgen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium