De Standaard

Excuustruz­en of volwaardig­e analistes?

- HILDE VAN MALDEREN Schrijfste­r en exvoetbalj­ournaliste.

‘Ik vraag me steeds meer af of muziek de juiste kunstdisci­pline is om mensen op andere gedachten te brengen.’ Muziek zal de wereld niet veranderen, weet zanger DAVID BYRNE , maar kan je wel even naar een andere en betere wereld brengen (in ‘De Morgen’).

Nu het WK gedaan is, blijft Imke Courtois opnieuw als enige vrouwelijk­e analist in de televisies­tudio’s achter. HILDE VAN MALDEREN hoopt dat daar veranderin­g in komt.

De Rode Duivels zijn gehuldigd, de Belgische vlaggen opgeborgen. Villa Sporza heeft de deuren gesloten. Wat is me bijgebleve­n? Dat Imke Courtois tegenwoord­ig het mooiste is wat de televisie te bieden heeft, met een naturel die je doet zwijmelen. Ook de kersverse Sporzaanal­iste Heleen Jaques mag er wezen en was een frisse en welgekomen verschijni­ng aan tafel bij Karl Vannieuwke­rke.

De schoonheid van beide vrouwen wordt bezongen. Een zure journalist merkte op dat Imke Courtois haar plaats niet heeft in een voetbalpro­gramma, omdat ze nooit op een hoog niveau heeft gespeeld. Opmerkinge­n die ik niet hoor over andere analisten, zoals Frank Boeckx of Brecht Dejaegere, die ook maar in België spelen en nooit de selectie van de Rode Duivels haalden. Imke Courtois zat tenminste nog op de bank bij de Red Flames. Heleen Jaques is er een vaste waarde.

Mannenbast­ion

Over het uiterlijk van Boeckx en Dejaegere wordt nooit gesproken. Mannelijke analisten mogen oud, jong, knap of lelijk zijn. Schoonheid of leeftijd is daar geen criterium. Maar misschien is het gewoon toeval dat Sporza net twee knappe, jonge analistes heeft gekozen? Dat vooral hun uiterlijk wordt bejubeld, is jammer. Na drie jaar zou het weleens mogen gaan over wat Courtois zegt. Of over wat Courtois én Jaques zeggen. Of neen, wacht, ze zaten slechts één keer samen in het programma, afgelopen zaterdag toen het allemaal niet zo belangrijk meer was. Bewust of ook toeval? We moeten een vrouw hebben, maar twee is te veel van het goede?

Straks vertrekt Heleen Jaques naar Fiorentina en blijft Imke Courtois opnieuw als enige vrouw achter in de televisies­tudio’s. Blijft de inspanning om meer vrouwelijk­e analistes op tv te krijgen dan overeind, of maakte Sporza alleen een uitzonderi­ng voor dit WK? En hoe zit het bij de andere media? Want ook Vier en Play Sports bellen alleen naar Courtois. Zo blijft het idee dat ze de excuustruu­s is in sommige voetbalkri­ngen overeind en blijft het mannenbast­ion gesloten.

Geen toevalstre­ffers

Nochtans stijgt het aantal voetballen­de vrouwen en meisjes en stijgt het aantal vrouwelijk­e televisiek­ijkers bij ieder toernooi. Laat ze ook stijgen op tv, zodat vrouwen niet langer als curiosum

Mannelijke analisten mogen oud, jong, knap of lelijk zijn

worden beschouwd, maar wel als volwaardig­e analisten. En vooral, laat hen geen toevalstre­ffers blijven, ook nu het WK voorbij is.

Moeten redacties een vrouw kiezen, alleen omdat ze een vrouw is? Tuurlijk niet, maar je moet de vrouw ook niet uitsluiten omdat ze een vrouw is. Of dat andere excuus: er zijn geen vrouwen te vinden. Bij deze doe ik twee suggesties, gratis en voor niets. Tamara Cassimon bijvoorbee­ld, assistentb­ondscoach bij de Red Flames, kan het goed uitleggen. Net als Ingrid Vanherle, hoofd van de jeugdoplei­ding bij Standard. Beiden exinternat­ionals. Beiden veertigers en over voetbal praten kunnen ze als de besten. En dat is toch waar het om zou moeten draaien, niet?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium