De Standaard

PRATEN, IS DAT ZO MOEILIJK?

-

Als de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) een topcrimine­el terugstuur­t naar zijn land van herkomst, iemand die tegen ruim twintig jaar gevangenis­straf aankijkt, is dat niet hetzelfde als wanneer diezelfde dienst een kleine drugdealer zonder geldige verblijfst­itel uitzet. Het verband tussen beide recente zaken ligt hierin dat Justitie twee keer niet op de hoogte was en zich door de DVZ gepasseerd voelt. Die verwarring is zorgwekken­d.

Er zit duidelijk spanning op de lijn tussen de twee overheidso­rganisatie­s. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken wil graag groeiende cijfers van uitgewezen criminelen voorleggen en dus voelt de DVZ zich gesterkt om voortgang te maken. De dienst volgt daarbij een redenering die verschilt van die van het gerecht dat, in zijn eigen tempo, onderzoek voert naar misdrijven en die eventueel bestraft. Dat tempo ligt volgens de DVZ en de staatssecr­etaris te laag, leidt vaak niet tot effectieve straffen en biedt gewiekste lieden dus de kans om ongestraft en te lang illegaal in het land te verblijven.

Er zijn er binnen Justitie die de ‘pragmatisc­he’ aanpak van de DVZ niet zo erg vinden. Zolang het verschil in visie slechts betrekking heeft op kleine garnalen, valt het structurel­e probleem immers niet op. Ze worden vaker dan vroeger fluks over de grens gezet, soms met verlies van de borgsom die ze voor hun voorlopige vrijheid hebben betaald. Dat zo iemand vermalen wordt door de kafkaëske aspecten van de Belgische overheid, maakt weinig ophef. Weg is weg.

Maar die fundamente­le kwestie is er wel. Ze komt boven water als door de blindheid voor elkaars werking Justitie en de DVZ te laat tot het inzicht komen dat een gevaarlijk­e misdadiger vrij rondloopt en vanuit het buitenland ongehinder­d zijn misdadige activiteit­en in ons land voortzet. Dan pas rijst de vraag wie wie op de hoogte had moeten houden, een wellesniet­esspel dat ontluister­end is voor de instelling­en in een rechtsstaa­t.

De bestuurlij­ke logica van een kordaat uitwijzing­sbeleid moet dus beter worden afgestemd op de interne logica van de rechterlij­ke macht. Het minste wat de burgers mogen verwachten, is dat deze beide armen van de overheid elkaar actief op de hoogte houden van hun plannen. Praten, is dat zo moeilijk?

Minister van Justitie Koen Geens bevestigde gisteren dat overleg daarover bezig is tussen zijn kabinet, het openbaar ministerie en de DVZ. Goed. Dan moeten we binnenkort niet meer achteraf vaststelle­n dat er geblunderd is en blijft ons het trieste schouwspel bespaard waarin gezagsdrag­ers elkaar de zwartepiet toeschuive­n.

Wellesniet­es is ontluister­end voor instelling­en in een rechtsstaa­t

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium