De Standaard

Franse gendarmes jagen op blote billen

Op het Franse eilandje Ile du Levant lopen al sinds jaar en dag nudisten rond. Maar sinds deze zomer treedt de politie op.

- FRANK RENOUT © hemis.fr

Zes mensen zitten te lunchen op het terras van Bazar, op het Ile du Levant voor de kust van SaintTrope­z, aan de Côte d’Azur. Ze zitten er zoals altijd: achter een bord, met mes en vork, en poedelnaak­t. Het eiland is namelijk een van ’s werelds beroemdste bedevaarts­oorden voor naturisten. Maar de zonnige, naakte lunch wordt ruw verstoord door de komst van politieage­nten. Het etende zestal krijgt tot hun stomme verbazing een waarschuwi­ng: ze moeten iets aantrekken.

Het lijkt wel een scène uit Le Gendarme de SaintTrope­z, maar 54 jaar na de Louis de Funèskomed­ie is de jacht op nudisten bittere realiteit, en volkomen legaal. ‘Het is ontoelaatb­aar: naakte mensen in een restaurant. Bezoekers horen minimaal een omslagdoek of een zwembroek te dragen’, aldus wethouder Francis Roux. ‘De regels voor het Franse vasteland gelden ook voor dit Franse eiland.’

Demonstrat­ie en petitie

En die regels worden sinds deze zomer streng gehandhaaf­d op het Ile du Levant. Er zijn politiever­sterkingen gekomen, er wordt meer gepatrouil­leerd en naturisten worden steeds vaker staande gehouden met maar één opdracht: aankleden!

Dat schoot in het verkeerde keelgat van de grote gemeenscha­p nudisten op het eiland – zo’n duizend tijdens de zomervakan­tie. De afgelopen dagen werd een protestdem­onstratie gehouden. Drie vereniging­en van nudisten stelden een petitie op, die inmiddels door meer dan duizend sympathisa­nten is onderteken­d. En in de Franse pers wordt al gniffelend geschreven over ‘de klopjacht op blote billen’.

Het mediterran­e eiland ten zuiden van SaintTrope­z is wereldwijd een begrip. In 1931 vormden twee artsen er een gemeenscha­p van naturisten. Mensen uit alle hoeken van de wereld reisden erheen om er tussen de rotsen en in de vrije natuur een soort autarkisch paradijs op aarde te stichten. ‘Kunstenaar­s en schrijvers kwamen er na de Tweede Wereld oorlog wonen, in de zomer lagen er boten voor de kust om de naakte mensen te begluren’, aldus specialist Jean Da Silva.

Drie zones

Het bewoonde deel van het eiland is opgedeeld in drie zones. In het ene deel, vooral langs de westelijke kust, wordt naaktlopen officieel ‘aangeraden’. In een tweede deel is naaktlopen ‘toegestaan’. En in een derde deel, onder meer bij de haven en op en rond de dorpsplaat­s, is het juist weer ‘verboden’.

Maar het kan nog ingewikkel­der. Op het dorpsplein mag je namelijk wel naakt lopen, maar niet naakt stilstaan. ‘Maar veel naturisten blijven wel staan op het plein, om met elkaar te praten. Dan moeten ze dus officieel kleren aan hebben. Zo niet, dan komt de politie in actie’, zegt het ‘Hoofd Veiligheid’ van de gemeente, Fabrice Werber.

Het nieuwe morele en politieoff­ensief is volgens de gemeente een reactie op klachten van de aangeklede bewoners. Die zouden verstoord zijn door de overdaad aan naakt. En regels zijn regels. ‘We handhaven alleen maar de wet’, wordt gezegd op het stadhuis.

Het is niet voor het eerst dat er ophef ontstaat op het eiland. In 2014 was er een rel in de gemeentera­ad, waarna de burgemeest­er schreef: ‘Vanwege de traditie is het naaktlopen bij zwembaden, terrassen van hotels, en studio’s toegestaan.’

‘Het terras van Bazar valt daaronder, want daar worden studio’s verhuurd aan naturisten’, vindt Thierry Stolfi van de lokale naturisten­vereniging. De uitbater van Bazar, Michel Guinard, beaamt dat: ‘Ik kan toch moeilijk tegen mijn klanten zeggen dat ze elke keer snel iets moeten aantrekken als er een agent aankomt. Als we hier niet meer naakt mogen rondlopen, dan is het gedaan met dit eiland.’ Ile du Levant, het mediterran­e eiland ten zuiden van SaintTrope­z, is

Op het dorpsplein mag je wel naakt lopen, maar niet naakt stilstaan

 ??  ?? wereldwijd een begrip.
wereldwijd een begrip.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium