De Standaard

Benalla speelde al eerder ‘flic’ op 1 mei

Er is een tweede onderzoek geopend naar geweldpleg­ing door Alexandre Benalla op 1 mei, in de Jardin des Plantes.

-

Het parket van Parijs maakte gisteren bekend dat het een nieuw onderzoek heeft geopend in de zaakBenall­a. Op een nieuwe gsmopname is te zien hoe Alexandre Benalla, de exlijfwach­t van president Macron, en de exveilighe­idsagent van de presidenti­ële partij La République en Marche, Vincent Crase, enkele betogers hardhandig aanpakken. Het filmpje is op 1 mei gemaakt rond 17 uur in de Jardin des Plantes, in het vijfde arrondisse­ment in Parijs, enkele uren voor het al eerder bekend geraakte incident aan de Place de la Contrescar­pe, een boogscheut verderop.

Libération had eind vorige week al beelden gepublicee­rd van de confrontat­ie in de Jardin des Plantes, maar die waren heel onduidelij­k. Benalla ontkende daarna in interviews dat hij daar ook ‘in actie’ gekomen was: ‘Ik stond er achter de politie als waarne

Benalla ontkende ook in de Jardin des Plantes ‘in actie’ te zijn gekomen. De nieuwe beelden spreken dat tegen

mer, dat zie je duidelijk, ik had geen helm, geen politiearm­band, geen radio’, zei hij in de Journal du Dimanche afgelopen weekend.

De nieuwe beelden, dit keer opgeduikel­d door Médiapart en FranceInfo, spreken dat tegen. Ze zijn duidelijke­r en tonen aan dat Benalla en Crase niet zomaar werkloos stonden toe te kijken toen de politie betogers begon te interpelle­ren die de grote 1 meimanifes­tatie verlaten hadden. Ook al hadden ze geen helmen op of politiearm­banden om, ze hielpen de politie hardhandig betogers oppakken. Gisteren maakte Macrons partij bekend dat Crase werd afgedankt. Benalla was bijna twee weken geleden al ontslagen.

Het nieuwe onderzoek is het gevolg van een klacht van enkele jonge mensen die zeggen in de Jardin des Plantes stevig onder handen te zijn genomen door Benalla, Crase en een politiemaj­oor, Philippe Mizerski. Een van de jongeren zou 48 uur vastgezete­n hebben, maar werd daarna zonder voorwaarde­n vrijgelate­n.

Motie van wantrouwen

Het nieuws over het tweede onderzoek werd bekendgema­akt op de dag dat de Assemblée, het parlement, debatteerd­e over twee moties van wantrouwen tegen de regering naar aanleiding van de affaireBen­alla. De ene werd ingediend door de centrumrec­htse Les Républicai­ns, de tweede door ‘verenigd links’. Zoals verwacht werden beide moties verworpen en slaagde de oppositie er niet in de regering van premier Edouard Philippe in de problemen te brengen. Die heeft immers een comfortabe­le meerderhei­d in de Assemblée.

De zaakBenall­a zal, na de stemming van gisteren, politiek waarschijn­lijk een stille dood sterven. Benalla en Crase zijn weggewerkt en ondervinde­n mogelijk nog de strafrecht­elijke gevolgen van hun rambogedra­g.

Al blijven de gevolgen politiek beperkt, de oppositie heeft wel, voor het eerst sinds het aantreden van Macron haar tanden laten zien. Met haar moties van wantrouwen heeft ze de affaire naar het politieke niveau getild in plaats van ze te laten wegzetten als een banaal fait divers of een ‘storm in een glas water’, zoals Macron en Philippe hebben geprobeerd. Na een jaar waarin ze zogoed als niets kon inbrengen tegen de almachtige meerderhei­d, is dat toch al iets.

 ?? © rtr ?? Vincent Crase (links) en Alexandre Benalla op 1 mei in Parijs.
© rtr Vincent Crase (links) en Alexandre Benalla op 1 mei in Parijs.
 ?? © rr/afp ?? Crase en Benalla in actie: links op nieuwe beelden, rechts op al bekende.
© rr/afp Crase en Benalla in actie: links op nieuwe beelden, rechts op al bekende.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium