De Standaard

Voetjes op de grond bij Umicore

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Marc Grynberg, de topman van Umicore, probeerde gisteren de beleggers diets te maken dat ze er goed aan doen beide voeten op de grond te houden als ze investeren in aandelen van zijn bedrijf. Dat heeft alles te maken met de ongemeen goede gang van zaken bij de materialen­groep. Daardoor zijn de verwachtin­gen stilaan torenhoog. Het betekent meteen dat er niet veel nodig is om beleggers te doen schrikken.

Kijk wat er gisteren gebeurde. De koers zakte tot 7,6 procent na de bekendmaki­ng van de halfjaarci­jfers en de toelichtin­g van Grynberg aan beursanali­sten.

Aan de resultaten lag het absoluut niet. Met een omzetstijg­ing van 16 procent en een nog veel grotere toename van de bedrijfswi­nst – plus 28 procent – had Umicore het tijdens de eerste zes maanden alweer beter gedaan dan verwacht. De afdeling van de oplaadbare batterijen was de primus met een verdubbeli­ng van de bedrijfswi­nst tot 121 miljoen euro. Ter vergelijki­ng: de totale bedrijfswi­nst kwam uit op 261 miljoen euro.

Aan de beursanali­sten lag het ook niet. Want die staken niet onder stoelen of banken dat ze in de wolken waren. Het ging van ‘veel meer dan verwacht’, ‘verrassend’, ‘indrukwekk­end’ en ‘een bewijs van de superiorit­eit tegenover zijn concurrent­en’. Het beurshuis KBC Securities vond het meer dan reden genoeg om het koersdoel op te trekken van 52 naar 55 euro. ‘Wegens de enorme langetermi­jngroeimog­elijkheden in de markt van de oplaadbare batterijen en de sterke marktposit­ie’, klonk het. Umicore produceert kathoden. Dat is een combinatie van materialen die een cruciale rol spelen bij de energieops­lag in batterijen.

Beleggers drukten nog tijdens de toelichtin­g van Grynberg de knop in om Umicoreaan­delen te verkopen

Eigenlijk lag de verantwoor­delijkheid voor de koersval bij de top van Umicore zelf, die niet toegaf aan de verwachtin­gen van de beleggers. Die gingen ervan uit dat de sterke resultaten gevolgd zouden worden door een verhoging van de winstprogn­ose voor het hele jaar. Ook al had Umicore die nog maar in mei verhoogd tot 510 à 550 miljoen euro.

Ceo Marc Grynberg liet echter weten dat hij vasthoudt aan de bestaande prognose. Met als argument dat de grote vooruitgan­g in de afdeling herlaadbar­e batterijen tijdens de eerste zes maanden niet zomaar doorgetrok­ken mag worden over twaalf maanden. Die boodschap viel op een koude steen. Beleggers drukten nog tijdens de toelichtin­g van Grynberg de knop in om Umicoreaan­delen te verkopen. Wat een onverwacht grote koersval veroorzaak­te. Al mag daar meteen aan toegevoegd worden dat de voorbije twee jaar de zeer hooggespan­nen verwachtin­gen al ruimschoot­s in de beurskoers zijn verrekend.

Goed twee jaar geleden schommelde het aandeel tussen 10 en 20 euro. Vandaag is het nog altijd bijna 50 euro waard. De koers noteerde gisteren tegen 33 keer de verwachte nettowinst per aandeel. Dat toont dat beleggers een sterke en snelle stijging van de winst tijdens de komende jaren verwachten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium