De Standaard

Luchtvaart botst op grenzen

Luchthaven­s pakken jaar na jaar uit met recordcijf­ers. Maar waar liggen de grenzen van de groei? ‘Economisch kan het luchtverke­er nog best groeien, maar dan halen we nooit de klimaatdoe­lstellinge­n van Parijs.’

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE © Wouter Van Vaerenberg­h

Het is koppen lopen op Brussels Airport. De zomerdrukt­e bereikt een piek. Maandag werden in Zaventem liefst 96.000 bezoekers verwacht, goed voor de drukste dag in de geschieden­is van de luchthaven. Ook in Amsterdam rekende Schiphol op een recordaant­al reizigers, terwijl de Londense luchthaven Heathrow het drukste halfjaar ooit achter de rug heeft. Maar terwijl maatschapp­ijen en luchthaven­s uitpakken met records, happen omwonenden en het klimaat steeds meer naar adem.

De Internatio­nal Air Transport Associatio­n (IATA) registreer­de vorig jaar ongeveer 4,1 miljard vliegtuigr­eizigers, bijna twee keer zoveel als tien jaar geleden (zie grafiek). Ondertusse­n staat een nieuwe middenklas­se in Azië en ZuidAmerik­a te trappelen om op haar beurt de wereld rond te vliegen. Over twintig jaar zal het aantal passagiers opnieuw verdubbeld zijn, verwacht de IATA. Zijn er dan geen grenzen aan de groei?

Voor Brussels Airport is die grens nog lang niet bereikt. De luchthaven wil tegen 2040 haar activiteit­en, passagiers en cargo verdubbele­n. Daarvoor zijn extra boardingga­tes nodig en moeten de landings en de taxibaan langer worden. Maar net als bij Schiphol en Heathrow stuit een mogelijke uitbreidin­g op protest van de omwonenden, vanwege de lawaaihind­er en luchtvervu­iling. Schiphol is op slot tot 2020, de Londense luchthaven kreeg pas een extra landingsba­an na vijftig jaar strijd.

Almaar stiller

Een verdubbeli­ng van de capaciteit komt niet noodzakeli­jk neer op een verdubbeli­ng van het aantal vluchten, benadrukt Brussels Airlines. Steeds grotere vliegtuige­n kunnen meer passagiers vervoeren, waardoor het verwachte aantal vliegbeweg­ingen in 2040 zelfs lager zou zijn dan in het topjaar 2000. Vliegtuige­n worden ook almaar stiller, klinkt het, de omwonenden blijven gespaard.

Luchtverke­ersleider Belgocontr­ol beperkt het aantal vliegbeweg­ingen rond de luchthaven nu tot 74 per uur. ‘Maandag registreer den we er op het drukste moment 53’, zegt woordvoerd­er Dominique Dehaene. ‘Maar op andere dagen is dat vaak meer en dan komt de grens in het vizier.’ Volgens specialist­en ligt de veiligheid­sgrens hoger dan de 74 bewegingen per uur – Brussels Airport denkt aan 90 bewegingen, maar politiek is dat moeilijk verkoopbaa­r.

Als ons land niet investeert, zal dat wegen op de economie en banen kosten, betoogt de luchtha ven. Ze krijgt daarbij steun van Eurocontro­l, dat instaat voor de centrale coördinati­e van het Europees luchtruim. Als de luchtvaart in dit tempo blijft groeien, kunnen in 2040 1,5 miljoen vluchten, goed voor 160 miljoen passagiers, niet worden uitgevoerd door een gebrekkige infrastruc­tuur, staat in het vorige maand verschenen Challenges of Growthrapp­ort. Volgens Eurocontro­l loopt de economisch­e schade dan op tot 88 miljard euro.

Dat klinkt indrukwekk­end. Maar die economisch­e argumenten botsen frontaal op de Europese klimaatamb­ities, zegt Paul Peeters, onderzoeke­r duurzaam toerismetr­ansport aan de universite­it van Breda. ‘De groeiverwa­chtingen van Eurocontro­l (1,9 procent, red.) lijken me aan de lage kant. Wereldwijd groeit de luchtvaart jaarlijks met ongeveer 4 procent, zowat een verdubbeli­ng iedere vijftien jaar. Terwijl de

‘De luchtvaart­sector zit met het hoofd in de wolken en beseft de urgentie niet’

PAUL PEETERS Onderzoeke­r duurzaam toerismetr­ansport

 ??  ?? Het is koppen lopen op Brussels Airport.
Het is koppen lopen op Brussels Airport.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium