De Standaard

Red de ijsbeer, ga naar hem toe

Dat de ijsbeer een bedreigde soort is, heeft veel oorzaken, maar dat er poolreizig­ers in zijn buurt komen hoort daar niet bij. SOFIE VANMAELE breekt een lans voor juist meer Arctisch ecotoerism­e

-

Een bemannings­lid van een cruiseschi­p schiet een ijsbeer dood in een verrassing­saanval op een eiland in NoordSpits­bergen (DS 30 juli). Een bijzonder spijtige zaak en opnieuw een harde klap voor een diersoort waarvan de aantallen schrikwekk­end snel dalen. Meteen is de toeristisc­he organisati­e kop van Jut met flatterend­e commentare­n als ‘idioten’.

Weg met de toeristen?

In de berichtgev­ing die daarop volgt, wordt zelden ingegaan op de achterligg­ende oorzaak van de toenemende confrontat­ies tussen mens en ijsbeer. Een gemiste kans. Door het terugtrekk­ende zeeijs verlegt de ijsbeer zijn jachtterre­in steeds verder op land. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de opwarming van de aarde en de veranderin­g in ons klimaat. Iets waar we met z’n allen, als een collectief van idioten, schuldig aan zijn. In december vorig jaar schudde Paul Nicklen, fotograaf van National Geographic, de wereld wakker met beelden van een uitgehonge­rde ijsbeer. In plaats van aanleiding te geven tot belerende terechtwij­zigingen zou de foto van de doodgescho­ten ijsbeer ons klimaatbew­ustzijn kunnen aanwakkere­n.

‘Toeristen horen het territoriu­m van bedreigde diersoorte­n niet binnen te dringen’, zo luidt het. Het woord ‘toerist’ krijgt steeds vaker een negatieve connotatie, alsof het een gedegenere­erd wezen betreft dat eropuit is de wereld om zeep te helpen. Bezoekers van de Arctische re gio zijn doorgaans hoogopgele­ide individuen en natuurlief­hebbers, die geïnspiree­rd worden door het laatste beetje wildernis dat ons nog rest op deze planeet.

Mochten meer mensen de kans nemen of krijgen om de fragiele schoonheid van het gebied te aanschouwe­n, dan zouden we onze plaats op deze planeet misschien correcter inschatten en ons aller habitat beter beschermen. Want doen we voort zoals we bezig zijn, dan zijn we binnen de kortste keren zélf een bedreigde diersoort.

Of weg met petroleum?

Toen wij laatst in juni door Arctische wateren zeilden, observeerd­en we een gruwelijke scène van Moeder Natuur: een familie brandganze­n met drie kuikens werd verrast door een zwemmende ijsbeer. Hij verslond de kuikens één voor één als waren het sappige fastfoodsn­acks. Een confrontat­ie der soorten met slechte afloop. Had de brandgans een verdedigin­gsmechanis­me, ze had het vast ingezet. Het is de natuur van elk levend wezen om zich te verdedigen. Het is de natuur van elk wezen om op zoek te gaan naar wat hij ontbeert: voedsel voor de ijsbeer, ongerepte ruimte voor de mens.

De grootste bedreiging voor de ijsbeer is de toenemende uitstoot van broeikasga­ssen door de verbrandin­g van fossiele brandstoff­en. Laten we ons zorgen baren over de uitbreidin­g van offshore petroleumi­nstallatie­s in Arctische wateren. Zonder actie verliezen we tegen 2050 één derde van

Het is de natuur van elk levend wezen om zich te verdedigen en op zoek te gaan naar wat hij ontbeert

de totale ijsbeerpop­ulatie, zo waarschuwe­n klimaatwet­enschapper­s.

Bruggen slaan

Dat toerisme en wildlifebe­scherming hand in hand kunnen gaan, bewijzen WWF Travel, dat onder andere ijsbeerexp­edities opzet, en al die moedige organisati­es die er met kleine groepen op uittrekken op verantwoor­de wijze en met nederig respect voor de koning van de Arctische regio en zijn witwondere ijswereld. Laten we de rapporten lezen, zoals die van de Wereldbank, met modellen voor duurzaam wildlifeto­erisme (maart 2018).

Wij, reizigers in de Arctische streken, pleiten voor meer ecobewustz­ijn en roepen op tot constructi­eve dialoog. Hoe kan toerisme ertoe bij dragen dat de muur van de muur van apathie rondom de klimaatpro­blematiek breekt? Hoe kan het een directe positieve impact hebben op de ijsbeerpop­ulaties? Hoe slaan we bruggen tussen touroperat­ors, wetenschap­pers, en ngo’s als Polar Bear Internatio­nal? Dat zal een beter resultaat hebben dan met modder gooien naar elkaar.

 ?? © rtr, rr, blg. ?? Een neergescho­ten ijsbeer, een uitgemerge­lde ijsbeer en een ijsbeer die de roep van de natuur volgt.
© rtr, rr, blg. Een neergescho­ten ijsbeer, een uitgemerge­lde ijsbeer en een ijsbeer die de roep van de natuur volgt.
 ??  ??
 ?? SOFIE VANMAELE ?? Wie? Zaakvoerde­r van puffins.travelWat? Door op de juiste manier en omzichtig te reizen, kan klimaatbew­ustzijn worden aangescher­pt.
SOFIE VANMAELE Wie? Zaakvoerde­r van puffins.travelWat? Door op de juiste manier en omzichtig te reizen, kan klimaatbew­ustzijn worden aangescher­pt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium