De Standaard

Onduidelij­ke zomer voor Force India

De financiële wanorde houdt aan bij Force India. Maar de Formule 1 raakt het team liever niet kwijt.

- FRANK HUISKAMP © NRC Handelsbla­d

De roze raceauto van Force India. Het team zit in

AMSTERDAM I De Formule 1 gaat de zomerstop in met onzekerhei­d over het lot van een van de tien teams. Vlak voor de grand prix in Hongarije werd een bommetje gelegd onder Force India, dat onder curatele werd gesteld. In principe zouden investeerd­ers klaarstaan om het team over te nemen, maar zo simpel is dat proces niet. De Formule 1 zelf wil er alles aan doen het team te behouden.

Het nieuwe hoogtepunt in de financiële malaise bij het team uit Silverston­e, kwam afgelopen vrijdag, na een zitting in de rechtbank in Londen. Het was nota bene Sergio Pérez, een van de twee coureurs van het team, die de zaak aanspande. Hij is een van de schuldeise­rs van het team; Pérez zou nog zo’n 3,3 miljoen euro aan sponsorink­omsten krijgen. De Mexicaan kreeg steun van onder meer Mercedes, dat al sinds 2009, een jaar na de intrede van het team in de Formule 1, de motoren levert.

Het was een op het oog vreemde beslissing, maar Pérez heeft in een verklaring verzekerd dat hij het met de beste bedoelinge­n deed. Hij zag hierin een mogelijkhe­id om zijn team snel van de ondergang te redden en daarmee de baan van bijna vierhonder­d medewerker­s. ‘Er was een petitie in de maak van een andere klant, waarmee het team compleet beeindigd zou zijn. (…) Ik deed het voor een betere toekomst voor het team’, aldus de Mexicaanse coureur.

Al langer problemen

Force India is sinds 2008 actief in de Formule 1. Het ontstond na de overname van het team van Spyker een jaar eerder en werd gekocht door een consortium van de Nederlande­r Michiel Mol en de Indiase zakenman Vijay Mallya. De problemen bij het team zijn er al langer. Mallya zelf werd vorig jaar twee keer in Engeland gearrestee­rd, op verdenking van fraude. Hij vecht tegen het bevriezen van zijn bezittinge­n in het Verenigd Koninkrijk en uitzetting naar India. Hij heeft de aanklachte­n tot nu toe altijd ontkend.

Sportief ging het de afgelopen seizoenen voortvaren­d met Force India. Met een van de kleinste budgetten in de Formule 1 eindigde het team in 2016 en 2017 als vierde in het constructe­urskampioe­nschap, achter de grote drie Mercedes, Ferrari en Red Bull. Dit seizoen is er sprake van enige terugval: Force India is momenteel het zesde team in de stand, coureurs Pérez en Estéban Ocon staan respectiev­elijk tiende en twaalfde.

Maar de goede prestaties met zo’n beperkt budget maken van Force India een interessan­t team om over te nemen. Volgens Mercedeste­ambaas Toto Wolff zouden er vijf gegadigden zijn. Een van de namen die rondzingt, is die van Lawrence Stroll, de Canadese modemiljar­dair van wie zoon Lance nu bij het sportief kwakkelend­e Williams rijdt.

Ross Brawn, sportief directeur van de Formule 1, zei na de race in Hongarije dat er alles aan gedaan zal worden om het team te behouden.

Maar er is tegenstand onder de andere teams, specifiek bij drie, zo meldde het goed ingevoerde Duitse Auto, Motor und Sport. McLaren, Williams en Renault zouden zich verzetten tegen een redding onder de huidige voorwaarde­n, omdat zij vinden dat het ‘nieuwe’ team op nul zou moeten beginnen en niet langer zou moeten meedoen in de verdeling van de inkomsten zoals die nu zijn geregeld. Vooral Williams en McLaren zouden daardoor benadeeld worden, Renault zou als reden mede hebben dat het vreest voor een te grote invloed van Mercedes als Force India mogelijk een Btak van het beste team van de afgelopen vier jaar zou worden.

Het racen ligt dan wel een maand stil, van zomerrust is geen sprake.

Goede prestaties met zo’n beperkt budget maken van Force India interessan­t team om over te nemen

 ?? © James Moy/belgaimage ?? financiële problemen.
© James Moy/belgaimage financiële problemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium