De Standaard

Nafi Thiam laat op eerste dag van zevenkamp kostbare punten liggen

Nafi Thiam ligt na een zwakke start nog altijd op koers voor de Europese titel. Alleen is de ruimte voor fouten minder groot dan normaal.

-

BERLIJN I Het was het beeld van de dag: Nafi Thiam met de handen voor het hoofd, in zichzelf gekeerd. Nadat alle zevenkamps­ter na de ochtendses­sie in de catacomben waren verdwenen, zat ze nog op haar bankje, voor zich uit te staren.

Thiam keek gisteren tegen een nieuwe etappe in haar carrière aan. Sinds de olympische titel in Rio 2016 deelde ze altijd een mentale mokerslag uit aan de rest in het hoogspring­en. Nu helemaal niet.

Gelukkig bereikte haar voor naamste concurrent­ie Katarina JohnsonTho­mpson ook niet haar beste niveau in het hoogspring­en. Nooit sprong Thiam zo ‘laag’ sinds Götzis 2016: 1,91m, haar persoonlij­k record bedraagt 2,01m, een wereldreco­rd hoogspring­en in een zevenkamp. Ook haar hordesprin­t, de eerste proef van de dag, liep matig. ‘Ik ben vooral ontgoochel­d over dat hoogspring­en. Bizar. Ik had de benen, het hoofd, voelde mij nog nooit zo goed voor een kampioensc­hap.’ Pardon? Haar coach, Roger Lespagnard, legt de vinger op de wonde. ‘Technisch liep het fout. Dit was een eerste dag met gemengde gevoelens.’

Want in de vooravond reageerde ze zoals een olympisch kampioen en wereldkamp­ioene zou doen: met een persoonlij­k record in het kogelstote­n (15,35m). Ook

‘Ongerust? Ik? Nee, ik blijf vechten tot het einde’

haar afsluitend­e 200m (24.81) was behoorlijk.

Na dag één en vier van de zeven proeven ligt Nafi Thiam tweede. Met 3.930 punten ligt ze 87 punten achter op haar grootste rivale, de Britse Katarina Johnson-Thompson. KJT kende, afgezien van haar hoogspring­en, een prima eerste dag.

Kan een Europese titel nog? Het kalf is nog niet verdronken voor Thiam, ze ligt nog altijd op titelkoers. Want voor alle duidelijkh­eid: ook tijdens de Spelen van Rio 2016 lag ze na dag één tweede, en ook tijdens het WK in Londen vorig jaar was ze na dag één tweede, net zoals in Götzis 2017. Alleen: ze kan zich, minder dan anders, een foutje veroorlove­n.

Er resten vandaag nog het verspringe­n – KJT kan ver springen, net als Nafi. Daarna het speerwerpe­n – KJT kan niet goed speerwerpe­n, Nafi wel. En de afsluitend­e 800m – Nafi kan niet goed lopen, KJT wel.

Is ze nu ongerust of niet? Thiam: ‘Neen. Ik blijf altijd vechten, tot het einde. Ik kijk tijdens een zevenkamp niet naar wat slecht is, ik wil niet liggen piekeren als een proef minder loopt. Het wordt een serieuze strijd.’ Lespagnard: ‘Ik ben nooit ongerust. Alleen had ik de anderen niet zo dicht verwacht. Als ze wint, heeft de titel nog meer waarde omdat ze die op karakter zal winnen.’ (hjb)

 ?? © pn ?? Nafi Thiam.
© pn Nafi Thiam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium