De Standaard

VAN GELDPOMPEN NAAR BREINPOMPE­N

- JAN REYNS

‘Het tijdperk van QE is voorbij, we zijn begonnen aan een periode van PE’, stellen de strategen van de Amerikaans­e zakenbank Merrill Lynch. Met PE of Popular Easing bedoelt de zakenbank de populistis­che economisch­e politiek van Donald Trump. Die is ook veel minder gunstig voor belegginge­n dan QE, schrijven ze in een rapport. Met QE of Quantitati­ve Easing hebben de centrale banken de wereld van de financiële afgrond gered na het uitbreken van de crisis in 2008. Pas eind dit jaar zal ook de ECB stoppen met het massaal opkopen van obligaties en het geld pompen in het financieel systeem.

Intussen is door Donald Trump een nieuwe periode gestart. Een die hopelijk geen tijdperk wordt, want dat luidt een veel mindere periode in voor de economie en beleggen. PE of Popular Easing geeft sommigen uit het ‘eigen kamp’ een goed gevoel en lijkt hen te beschermen. Maar Merrill Lynch merkt op dat die populistis­che aanpak vooral kwalijke tweede en derderonde­effecten sorteert voor de eigen bevolking. Na het geldpompen onder Obama zijn de VS onder Trump ge start met een rondje zelfbedrog of breinpompe­n. Iets waarvan de effecten nu al duidelijk te zien bij il lustere voorganger­s zoals president Erdogan van Turkije of de president van Venezuela.

Merrill Lynch vergeleek de beursrende­menten van het QEtijd aandelen aandelen VS (van 9 maart 2009 t/m 2017) op jaarbasis perk met die van het begin van Po pular Easing. (zie tabel) Tijdens de QEperiode waren die geweldig hoog. Het is een duidelijke waarschuwi­ng voor beleggers. Natuurlijk start het QEtijdperk vanaf de absolute bodem van de financiële crisis en is de vergelijki­ng om nog andere redenen met een dikke kor rel zout te nemen. Maar symbolisch oogt ze sterk.

De cijfers van Merrill Lynch laten zien dat de rendemente­n in de VS tot vandaag mooi blijven. Maar dat is dus bedrieglij­k, zeggen de strategen. De handelsoor­log zal de VS geen voordeel brengen. Omdat de economie al zo goed draait, zal de door Trump geforceerd­e binnenland­se activiteit geen extra groei brengen, maar vooral de in versus

Merrill Lynch verwacht dat de dollar nog sterk kan klimmen. Zal Trump het dan, net als Erdogan, over een buitenland­s complot hebben?

flatie verhogen. Daardoor zal de Fed de rente tot gevaarlijk hoge niveaus moeten verhogen. Turkije weet hoe dat voelt.

Natuurlijk is de Amerikaans­e economie oneindig krachtiger dan de Turkse. De Amerikaans­e munt kiest dus de andere uitweg. Maar een veel duurder wordende munt is niet veel beter. Het mildert ook de invoerheff­ingen die de Verenigde Staten de internatio­nale concurrent­ie oplegden, want door de duurdere dollar kunnen de Amerikanen toch goedkoper buitenland­se goederen inslaan.

Merrill Lynch verwacht dat de Amerikaans­e dollar nog sterk kan klimmen. Zal Trump het dan, net als Erdogan, over een buitenland­s complot hebben?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium