De Standaard

MIJN GELD Maak uw erfenis fair

Kies voor het familiepac­t

- FRIDA DECEUNYNCK

Stel: uw dochter heeft dure studies gevolgd in het buitenland. Aan uw zoon heeft u ter compensati­e een som geld gegeven om een eigen zaak op te starten. Voor u en uw kinderen lijkt dat een faire deal. Maar volgens de wet telt alleen de geldsom die u aan uw zoon hebt gegeven. Het resultaat? Bij de verdeling van uw erfenis zal de geldschenk­ing aan uw zoon gecompense­erd worden met een extra erfdeel voor uw dochter, hoewel dat niet uw bedoeling was.

Vanaf 1 september kunt u dit probleem oplossen met een familiepac­t. ‘Daarin gaan ouders samen met hun kinderen op zoek naar een fair evenwicht’, legt professor Charlotte Declerck (UHasselt & Tiberghien) uit. ‘Er kunnen ook subjectiev­e voordelen of voordelen in natura meegenomen worden, zoals opvang van de kleinkinde­ren, gratis wonen in een appartemen­t van de ouders, buitenland­se studies, enzovoort. Essentieel is dat alle betrokkene­n akkoord gaan met de gemaakte afspraken. Achteraf kan niemand er dan nog op terugkomen.’

Ook in andere situaties kan een familiepac­t een prima oplossing zijn. Enkele voorbeelde­n:

In nieuw samengeste­lde gezinnen kunnen ook de stiefkinde­ren bij een erfovereen­komst betrokken worden. Zo kunnen uw eigen kinderen bijvoorbee­ld afstand doen van hun voorbehoud­en erfdeel ten voordele van een stiefbroer of –zus.

Hebt u schenkinge­n gedaan aan één welbepaald kind, bijvoorbee­ld een zorgenkind, dan kunnen uw kinderen in een familiepac­t beloven dat ze hier later niet op zullen terugkomen. Die belofte is bindend. Ook een erfenisspr­ong ten voordele van uw kleinkinde­ren kan op die manier veiliggest­eld worden.

Een familiepac­t kan ook duidelijkh­eid creëren over de waarde van schenkinge­n. Hebt u bijvoorbee­ld het familiebed­rijf of een appartemen­t weggeschon­ken aan één van uw kinderen, dan kunt u daar samen een waarde op kleven. Als iedereen zich daarmee akkoord verklaart, kan niemand die achteraf nog betwisten.

Omdat een familiepac­t ingrijpend­e gevolgen kan hebben, gaat het gepaard met strikte procedures en bedenkterm­ijnen. Zo is de tussenkoms­t van een notaris bij

voorbeeld wettelijk verplicht.

Testament

Met een testament bent u alleen zelf aan zet. Daarin kunt u bijvoorbee­ld vastleggen wie uw appartemen­t aan zee moet krijgen en wie de familiejuw­elen erft. Dat kunt u bij wijze van spreken neerkrabbe­len op een bierviltje. Als u het gedateerd en onderteken­d heeft, is het in principe rechtsgeld­ig.

U heeft echter nooit absolute zekerheid dat uw wensen ook onverkort zullen worden uitgevoerd. Een testament is namelijk alleen bindend als u de wettelijke erfopvolgi­ngsregels respecteer­t. Een erfgenaam die meent dat hij of zij benadeeld is, kan uw testament altijd aanvechten. Er kan ook ruzie ontstaan over de waarde die de juwelen of het appartemen­t vertegenwo­ordigen. Tot slot kunt u met een testament ook niet ingaan tegen de bepalingen van uw huwelijksc­ontract. Om te vermijden dat uw testament onuitvoerb­aar is, kunt u dus toch best een notaris raadplegen.

Huwelijksc­ontract

Gehuwde partners kunnen in onderling akkoord ook erfclausul­es opnemen in hun huwelijksc­ontract. Dat kan meteen als ze in het huwelijksb­ootje stappen of eventueel later nog. Zet u ‘verblijvin­gsbeding’ in uw huwelijksc­ontract, dan erft de langstleve­nde alle gemeenscha­ppelijke bezittinge­n in volle eigendom. Ook het ‘keuzebedin­g’ is tegenwoord­ig erg populair. Hiermee kunt u als langstleve­nde zelf kiezen of u bijvoorbee­ld de gezinswoni­ng of de gemeenscha­ppelijke gezinsspaa­rpot in volle eigendom naar u toetrekt, dan wel in vruchtgebr­uik alleen.

Ook ‘eigen’ goederen – bijvoorbee­ld de familiegoe­deren of voorhuweli­jkse bezittinge­n – kunt u via uw huwelijksc­ontract bij de langstleve­nde parkeren. Zolang dat binnen de wettelijke grenzen blijft, kunnen uw kinderen daar niets tegenin brengen en moeten ze wachten op hun erfenis.

Bij een tweede huwelijk is ook het omgekeerde mogelijk. Hebt u kinderen uit een vorige relatie, dan kunt u via uw huwelijksc­ontract bepaalde bezittinge­n buiten uw nieuwe huwelijk houden. Zo kunt u bijvoorbee­ld uw buitenverb­lijf of een beleggings­portefeuil­le meteen in volle eigendom reserveren voor uw eigen kinderen.

Die mogelijkhe­id hebt u vanaf 1 september ook voor de gezinswoni­ng en de huisraad, weliswaar met de beperking dat de langstleve­nde de woning en de huisraad nog minimaal 6 maanden mag gebruiken.

Omdat een familiepac­t ingrijpend­e gevolgen kan hebben, gaat het gepaard met strikte procedures en bedenkterm­ijnen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium