De Standaard

Zelfs tolerant Brazilië kraakt onder gewicht Venezolaan­se exodus

Na een overval kwam het aan de Braziliaan­se grens tot geweld tegen vluchtelin­gen uit Venezuela. Zelfs de tolerante Braziliane­n kraken onder het gewicht van de exodus.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENTE IN BRAZILIË NINA JURNA

PACARAIMA I In het verschroei de gras ligt een pop met verbrande haren. Verscheurd­e kledingstu­k ken slingeren rond en resten van een kapotgesla­gen wit bed steken af tegen de asresten.

Ruim een week geleden vond hier een hevige uitbarstin­g van ge weld plaats. Bewoners van het Braziliaan­se grensstadj­e Pacarai ma in de deelstaat Roraima vielen Venezolaan­se vluchtelin­gen aan. Ze braken hun barakken af, sloe gen bezittinge­n stuk en staken de boel in brand. Meer dan duizend Venezolane­n sloegen halsoverko­p op de vlucht, terug naar Venezuela.

‘Ik hoorde een uitzinnige me nigte op straat gillen: “de Venezo lanen moeten het land uit! We gaan alles in brand steken!”’, ver telt de Braziliaan­se pastor Gedeão Vasconcelo­s. Hij probeerde fami lies te redden door hen te verstop pen in zijn baptistenk­erk.

Operatie Ontvangst

‘Koffie en chocoladem­elk!’, roept een militair in een grote tent verderop bij de grens. Binnen zit ten een paar honderd Venezolaan se vluchtelin­gen die net Brazilië zijn binnengeko­men. Sommigen wachten bij het loket van de fede rale politie om een tijdelijke ver blijfsverg­unning aan te vragen. Ernaast is een rij voor mensen die zich willen laten vaccineren. Ve nezolanen die zich bij UNHCR als vluchtelin­g willen laten registre ren, kunnen dat verderop in de tent doen.

Dagelijks komen er hier 800 à 900 vluchtelin­gen binnen. Het in wonertal van het grensstadj­e is daardoor verdubbeld tot circa 25.000.

‘We zorgen voor een vlotte doorstroom van de Venezolane­n’, zegt kolonel Hilel Zanatta, hoofd van de ‘Operatie Ontvangst’. ‘Ze kunnen hier binnen twee dagen al een tijdelijke verblijfsv­ergunning krijgen.’ De bedoeling is dat er zo veel mogelijk mensen doorreizen. Ofwel naar Boa Vista, de hoofd stad van Roraima, of verder, want in Pacaraima is er geen werk en geen regulier opvangcent­rum.

Schaarste, honger en medicijnte­korten zijn de belangrijk­ste oorzaken van de Venezolaan­se exodus. De economie van het land verkeert in een vrije val als gevolg van de jarenlang dalende olieprijs, maar ook door wanbeleid en corruptie. Sinds de Venezolaan­se president Nicolás Maduro vorige week de nieuwe munt, de bolívar soberano, introducee­rde in een poging de hyperinfla­tie te beteugelen, schoten de prijzen direct weer de lucht in. Ook het aantal vluchtelin­gen neemt verder toe.

‘Ooit zullen we weer samen zijn’

Rond negen uur ’s ochtends stapt Jenni Hernández (34) samen met haar zoon Joswel (13) de grens over en voegt zich bij de rij wachtenden. Moeder en zoon hebben er een reis van drie dagen opzitten en nu wacht hun een moeilijk afscheid. ‘Ik heb besloten dat het beter is dat Joswel bij zijn vader in Brazilië gaat wonen. We zijn gescheiden en mijn ex is drie jaar geleden gevlucht naar Brazilië. Ik voel me wanhopig, maar ik kan mijn zoon niet meer te eten geven. Zijn vader heeft werk, een huis en een nieuwe vriendin’, zegt Hernández.

Straks zal ze haar zoon overdragen aan zijn vader, die nu met de bus onderweg is vanuit Manaus. Zelf wil ze naar Colombia vluchten in de hoop daar werk te vinden. ‘Er komt hopelijk een tijd dat we weer samen zijn, maar nu heb ik geen keuze. Ik doe dit om het leven van mijn zoon te redden’, zegt ze met tranen in haar ogen.

In de drukke winkelstra­at van Pacaraima wemelt het van de Venezolane­n die de grens oversteken om inkopen te doen. Ze lopen met flessen water, zakken rijst en meel en laden hun auto’s vol met kilo’s vlees, eieren en brood. Allemaal levensmidd­elen die in eigen land niet meer te krijgen zijn of onbetaalba­ar zijn geworden. Op straat klinkt overal portuñol, een mengelmoes van Spaans en Portugees.

Een Venezolaan probeert af te dingen op de prijs van een krat frisdrank, maar verkoper Raimundo Nonato de Oliveira (55)

schudt zijn hoofd. ‘Nee amigo, dit is de prijs, niet minder’, zegt hij. De hechtingen op zijn hoofd zijn nog vers. De roofoverva­l waarbij hij zwaar gemarteld werd, wil hij achter zich laten. ‘We zijn niet xenofoob of antiVenezo­laans in Pacaraima. Maar waarom is er geen betere controle bij de grens op wie er binnenkomt? Er zwerven duizenden hongerige Venezolane­n zonder geld op straat. En waar zijn de militairen die door president Temer zijn gezonden? Zie jij ze hier patrouille­ren in de winkelstra­at?’

Brazilië is allesbehal­ve een xenofoob land. Het is opgebouwd door migranten die hier al dan niet gedwongen naar toe kwamen, de 200 miljoen Braziliane­n hebben overal ter wereld hun wortels. Duizenden Syriërs die hier de afgelopen jaren naartoe vluchtten, werden ook soepel opgenomen.

Maar stilaan raakt de maat vol. Volgens João Kleber, voorzitter van de winkeliers­vereniging, moet de Braziliaan­se overheid veel strenger optreden en net als Peru en Ecuador ook alleen Venezolane­n binnenlate­n met een paspoort.

‘Ik kan mijn zoon niet meer te eten geven. Zijn vader heeft werk in Brazilië, een huis en een nieuwe vriendin’

JENNI HERNÁNDEZ Venezolaan­se vluchtelin­ge

‘We zijn hier niet xenofoob. Maar waarom is er geen betere controle bij de grens op wie er binnenkomt?’ RAIMUNDO DE OLIVEIRA Braziliaan­se winkelier

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium