De Standaard

ZIJN ANTWERPEN EN GENT NOG ZO VERSCHILLE­ND?

- KAREL VERHOEVEN

Het interessan­te aan het politieke debat over luchtkwali­teit is dat over het doel geen ideologisc­h dispuut bestaat. Wie is er nu tegen schone lucht? Het kan ons nu verbijster­en, maar tot voor kort was het geen thema. Technici waren ermee bezig, het zou wel wat beteren. Toen kwam het bedrog van de autoindust­rie. Een stroom wetenschap­pelijke studies bewees dat de gevolgen veel erger zijn. De bevolking is gemobilise­erd in alle lagen en geledingen. Sindsdien is de politiek verdelende vraag wat in welk tempo moet worden gedaan. Groen en de NVA spelen antagonist­en. De auto schijnt hen te verdelen. De NVA wil met zachte hand minder auto’s. Voor Groen mag dat met hardere hand. Best een subtiel onderschei­d.

Zo kwam er gisteren een jubelberic­ht van een stadsbestu­ur: meer dan de helft van de inwoners liet de auto staan voor verplaatsi­ngen naar school, werk, winkel of vrije tijd. Bezoekers gebruiken vaker het openbaar vervoer. Het gebruik van de fiets stijgt. Deelmobili­teit zit in de lift. Wie zich verplaatst, verandert wel degelijk zijn gedrag. Het persberich­t kwam niet uit Gent, maar uit Antwerpen. Logisch ook dat de doelstelli­ngen gelijklope­n. Het tegenoverg­estelde beogen zou gek zijn.

Valt er dan nog wel een succesvoll­e electorale strategie te bouwen op verschil over hoe er te geraken? Misschien dringt de parallel met ethiek zich op. Geen enkele partij in Vlaanderen maakt nog een punt van het behoud van traditione­le normen en waarden. Natuurlijk verschille­n conservati­ef en progressie­f nog in wat ze als ideaalbeel­d zien, bijvoorbee­ld over gezin, het homohuweli­jk en homoadopti­e. Maar het is verworven, wettelijk en in de mentalitei­t.

De strijd voor leefbare mobiliteit gaat snel dezelfde richting uit. Natuurlijk is het uitstekend nieuws dat Gentenaren minder stikstofdi­oxide inademen. De files verkorten. Het aantal bezoekers aan de stad stijgt. Daartegen is het lastig oppositie voeren met enige geloofwaar­digheid, ervaart de NVA in Gent. Wat rest, is een dispuut over randvoorwa­arden. Dat is passioneel, omdat circulatie­plannen, knips en parkeerpla­atsen overal de bloeddruk verhogen. Maar zoals bij ethische thema’s dreigt het gevaar dat wie te veel tegenwring­t, vooral achterhoed­egevechten levert.

En dus benadrukte ook de Antwerpse schepen Koen Kennis in Terzake gisteravon­d keer op keer tegen welk snel tempo ook de NVA nu de mobiliteit verandert. Het enthousias­me is gematigder, de toon nog niet vast, de kiezer uit de rand speelt een grotere rol, maar inzake mobiliteit begint het over nuances te gaan. De echt grote verschille­n, over economie of stadsontwi­kkeling, zitten onderhuids.

Loont het electoraal nog om tegen te wringen tegen schone mobiliteit?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium