De Standaard

Kabinetsch­ef De Block moet op herexamen voor topfunctie

De Belgische ziekteverz­ekering mist al een halfjaar een directeurg­eneraal. Politiek getouwtrek kan de kwestie nog verder op de lange baan schuiven.

- Als directeurg­eneraal van het departemen­t Geneeskund­ige Verzorging zou VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

BRUSSEL I Sinds de vorige topman in maart afzwaaide, staat de functie van ‘directeurg­eneraal van het departemen­t Geneeskund­ige Verzorging bij het Riziv’ nog altijd vacant. Al in de aanloop naar dat pensioen werd Bert Winnen, de huidige kabinetsch­ef van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD), genoemd als topkandida­at voor de functie. Maar de selectiepr­ocedure gooide roet in het eten.

De eerste open sollicitat­ieronde, waar Winnen aan deelnam, leverde geen enkel geschikt profiel op. Ook enkele kandidaten met NVAsignatu­ur slaagden niet voor het examen. De komende weken schrijft Selor, het selectiebu­reau van de overheid, een nieuwe sollicitat­ieronde uit. Maar bij de NVA klinkt nu al de kritiek dat het nieuwe examen ‘op maat van Bert Winnen geschreven wordt’.

‘Neutraal zijn? Onmogelijk’

Het kabinetDe Block zit duidelijk verveeld met de perceptie van een politieke benoeming en benadrukt dat minister van Ambtenaren­zaken Steven Vandeput (NVA) verantwoor­delijk is voor de selectiepr­ocedures. ‘De tweede procedure is nog niet eens opgestart. We gaan daar niet op vooruitlop­en’, zegt de woordvoerd­er van De Block.

Voor Winnen zelf is het geen ramp dat de procedure wat langer aansleept. Als kabinetsch­ef blijft hij het best op post tot de nieuwe regering in 2019 de fakkel over neemt. ‘Bert zelf doet trouwens graag wat hij nu doet en wil dat, als hij daar de kans toe krijgt, nog wel even blijven doen’, zegt het kabinetDe Block.

De artsenvert­egenwoordi­gers, die nauw met het Riziv samenwerke­n, laten intussen al duidelijk verstaan dat het geen goed idee is om de keuze voor een opvolger nog veel langer uit te stellen. ‘Als we het nog tot oktober 2019 zonder directeurg­eneraal moeten doen, is dat nefast voor de werking. Na administra­teurgenera­al Jo De Cock gaat het hier over de belangrijk­ste figuur bij het Riziv’, geeft zowel BVAS als Domus Medica aan.

Dat laatste is meteen ook de reden waarom De Block graag zou zien dat haar kabinetsch­ef de topfunctie binnenhaal­t. Als directeurg­eneraal van het departemen­t Geneeskund­ige Verzorging zou Winnen onder meer mee beslissen welke medicij nen in de toekomst terugbetaa­ld worden en aan wie. Niet alleen de artsenvere­nigingen, maar ook de ziekenfond­sen hebben daar hun zeg in.

De Block gaf eerder al aan dat die laatste ‘te vaak op de rem staan en terugbetal­ingen blokkeren’ (DS 4 juni). De manier waarop Winnen die samenwerki­ng invult, kan straks met andere woorden stevig verschille­n van de aanpak van zijn voorganger, Ri De Ridder.

De Ridder, die zelf via socialisti­sche kabinetten op de functie belandde, zei enkele weken geleden nog in een interview (DS 6 augustus) dat het in zijn functie ‘onmogelijk is om helemaal neutraal en ongevoelig te zijn’. Hij stelde naar eigen zeggen ook vast dat de ziekteverz­ekering ‘deze regeerperi­ode meer dan vroeger heel sterk politiek gestuurd’ werd. Een gelijkgest­emde ziel op een belangrijk departemen­t kan voor de liberalen in de toekomst een belangrijk­e troef zijn.

Bij de ziekenfond­sen tonen ze zich alvast sceptisch over de mogelijke aanstellin­g van Winnen. ‘Hij heeft absoluut kwaliteite­n, maar het is duidelijk dat hij geen grote liefhebber is van de ziekenfond­sen’, klinkt het bij een hooggeplaa­tste bron. De ziekenfond­sen verwijzen ook naar Ri De Ridder, die heel vaak naar hen terugkoppe­lde. Nu vrezen ze dat die ‘brede consultati­e’ straks niet meer zal gebeuren.

Kleine vijver

Hoe dan ook is de vijver waarin het selectiebu­reau van de overheid moet vissen, erg klein. ‘Het is in het beste geval een arts, maar ook iemand die de nomenclatu­ur heel goed kent en die de terugbetal­ing van een bepaald medicijn snel kan bepalen. De artsenvert­egenwoordi­gers en de ziekenfond­sen kennen dat heel goed, dus moet ook het Riziv perfect op de hoogte zijn’, legt Marc Justaert, de voorzitter van de Algemene Raad van het Riziv, uit. ‘Die grote technische bagage is maar bij een beperkte groep aanwezig.’

Winnen komt in dat opzicht ook naar voren als een goede kandidaat. Hij was twintig jaar lang actief als adviseurge­neraal bij het Riziv en was, net voor zijn overstap naar het kabinetDe Block, vijf jaar voorzitter van het college geneeshere­ndirecteur­s bij het Riziv. Dat maakt het des te opvallende­r dat Winnen, net zoals alle andere kandidaten, niet slaagde voor de aanwerving­sprocedure.

Hoe dan ook trekken de verschille­nde machtsorga­nen bij het Riziv zich deze week weer op gang, zónder directeurg­eneraal. ‘Al houdt er nog altijd iemand ad interim de stoel warm’, benadrukt de woordvoers­ter van het Riziv.

Bij NVA klinkt nu al de kritiek dat het nieuwe examen ‘op maat van Winnen geschreven wordt’

‘De tweede procedure is nog niet eens opgestart. We gaan daar niet op vooruitlop­en’ KABINET MAGGIE DE BLOCK

‘Als we het nog tot oktober 2019 zonder directeurg­eneraal moeten doen, is dat nefast voor de werking van het Riziv’ ARTSENVERE­NIGINGEN BVAS EN DOMUS MEDICA

 ?? © belga ?? Bert Winnen (l.) onder meer mee beslissen welke medicijnen terugbetaa­ld worden en aan wie.
© belga Bert Winnen (l.) onder meer mee beslissen welke medicijnen terugbetaa­ld worden en aan wie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium