De Standaard

‘Na 23 jaar is het tijd dat het circus stopt’

Marc Dutroux is bereid tot dialoog met zijn slachtoffe­rs en nabestaand­en van zijn slachtoffe­rs, schrijft hij in een ‘verzoening­sbrief’.

- BRUSSEL (BELGA, DS) Marc Dutroux in (jdb, adm, yd)

I Seriemoord­enaar Marc Dutroux is bereid antwoorden te geven aan zijn slachtoffe­rs en de nabestaand­en van zijn slachtoffe­rs, als die vragen voor hem zouden hebben. Dat blijkt uit de brief die Dutroux’ advocaat Bruno Dayez aan hen geschreven heeft. Dayez kondigde vorige week aan dat hij een brief van Dutroux zou versturen. De RTBF berichtte gisteren over sommige elementen uit die brief.

‘Ik bevestig u dat mijnheer Dutroux me verzekerd heeft dat hij jullie nooit meer uit eigen beweging zal contactere­n, maar dat hij bereid is jullie te antwoorden als jullie hem willen bevragen’, aldus Dayez in de brief. Hij erkent nog dat de nabestaand­en terecht van hem rekenschap vragen en antwoorden willen op hun vragen.

Om vervroegd vrij te komen, moet Dutroux beantwoord­en aan verschille­nde voorwaarde­n. Drie van de vijf voorwaarde­n gaan over de slachtoffe­rs, onder meer over hoe Dutroux zich tegenover hen verhoudt. Deze brief zou daarin passen. Hij kan de advocaat van Laetitia Delhez en JeanDenis Lejeune, vader van de vermoorde Julie, niet overtuigen. ‘Dit is een procedurea­rgument om de procedure voor de strafuitvo­eringsrech­tbank voor te bereiden’, zegt GeorgesHen­ri Beauthier. ‘Ik zou willen dat dit soort discussies voor de rechtbank gebeurt, en niet in de media. Ik hou niet van de stroperige toon van deze brief.’

Paul Marchal, vader van de vermoorde An, wilde slechts kort reageren op de brief die hij ontvangen heeft. ‘Na 23 jaar wordt het tijd dat het circus stopt. Wij doen er niet meer aan mee’, zei Marchal aan het persagents­chap Belga.

‘Zijn’ waarheid

Dutroux werd in 2004 veroordeel­d tot een levenslang­e gevangenis­straf voor de ontvoering van en de moord op Julie, Mélissa, An en Eefje. Laetitia Delhez en Sabine Dardenne werden levend in zijn huis teruggevon­den. Op zijn proces heeft hij altijd geweigerd om de volledige waarheid te vertellen, en op de vragen van de slachtoffe­rs en nabestaand­en te antwoorden.

‘Indien er één ding is waar iedereen het over eens is, is het dat het proces in Aarlen niet de ant woorden heeft geleverd, verre van zelfs, op alle vragen’, schrijft de advocaat van Dutroux in de brief. Hij voegt eraan toe dat hij slechts de boodschapp­er van Dutroux is, en van ‘zijn’ waarheid. ‘Die waarheid strookt niet altijd met de gerechteli­jke waarheid.’

‘Ik hou niet van de stroperige toon van deze brief’ GEORGESHEN­RI BEAUTHIER Advocaat Laetitia Delhez

 ?? © blg ?? september 2009.
© blg september 2009.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium