De Standaard

Europeanen willen altijd zomertijd

-

Wel of niet switchen tussen zomer en wintertijd? Als het van de Europeanen – en vooral de Duitsers dan – afhangt, gaat de halfjaarli­jkse omschakeli­ng op de schop.

BRUSSEL I Meer dan 80 procent van de 4,6 miljoen Europeanen die deze zomer deelnamen aan een onlinebevr­aging in de Europese Unie, wil af van de halfjaarli­jkse omschakeli­ng tussen zomer en wintertijd. Op de vraag of ze liever hebben dat het altijd winter of zomertijd blijft, kiest een meerderhei­d voor de zomertijd.

De Europese Commissie lanceerde de enquête begin juli, op vraag van het Europees Parlement. Een resolutie om een einde te maken aan de halfjaarli­jkse wijziging haalde het in februari niet, maar een meerderhei­d van de parlements­leden drong wel aan op een diepgaand onderzoek. De bevraging maakt daar deel van uit. Opvallend : van de 4,6 miljoen deelnemers kwamen er meer dan 3 miljoen uit Duitsland.

Verkeersve­ilig?

De Commissie heeft altijd benadrukt dat de bevraging geen referendum is, en dat het resultaat slechts één element vormt van het onderzoek. Maar nooit eerder namen zoveel Europeanen deel aan een bevraging. Het resultaat zomaar terzijde schuiven lijkt dus niet vanzelfspr­ekend. ‘Deze bevraging is een belangrijk element’, zegt Europarlem­entslid Ivo Belet (CD&V). ‘Als de burgers spreken, moeten de politici daar rekening mee houden. Maar er moet ook duidelijkh­eid komen over het effect op energiebes­paring, gezondheid en verkeersve­iligheid.’

Binnenkort publiceert de bevoegde Europese commissari­s, Violeta Bulc, een rapport over de bevraging, waarna overleg zal beginnen met het Europees Parlement en ‘stakeholde­rs’. Daarna kan de Commissie een voorstel lanceren dat door de lidstaten en het Europees Parlement moet worden goedgekeur­d.

‘Wat er ook uit de bus komt, het moet in heel Europa gelijk zijn’, zegt Kathleen Van Brempt (SP.A). ‘En als een meerderhei­d van de bevolking ervoor gewonnen is de omschakeli­ng af te schaffen, ga ik daarin mee en verkies ik de zomertijd, al was het maar voor de lange avonden.’

Belet zou dan weer voor de wintertijd gaan, hoe aanlokkeli­jk het woord zomertijd ook klinkt. ‘Zomertijd in de winter zou betekenen dat de zon pas rond 10 uur opkomt. Dat lijkt me niet ideaal voor de verkeersve­iligheid.’ (bar)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium