De Standaard

Steden maken nu al werk van betonstop

De centrumste­den nemen het voortouw om dichter te gaan wonen. Na Kortrijk en SintNiklaa­s wil nu ook Mechelen een lokale betonstop.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

MECHELEN I De huidige plannen voor de Mechelse Stuivenber­gsite lezen als een klassiek voorbeeld van stadsuitbr­eiding. Op het woongebied ten westen van het stadscentr­um, nabij de E19, moesten 335 woningen verrijzen. Maar als het van de stadslijst van huidig burgemeest­er Bart Somers (Open VLD) afhangt, komt die nieuwe wijk er niet. In plaats daarvan wil het kartel van liberalen, groenen en onafhankel­ijken de plek omvormen tot een bos van zeker vijftig hectare .

De lijst van Somers, die na de gemeentera­adsverkiez­ingen van 14 oktober allicht weer aan zet zal zijn, maakt bovendien de belofte om geen nieuwe woonuitbre­idingsgebi­eden – potentiële bouwgronde­n – meer aan te snijden. Zo blijft nog eens 33 Mechelse hectare open ruimte. Nieuw woongebied mag er voor de stadslijst alleen nog komen via de reconversi­e van vrijgekome­n gronden, zoals oude industriet­erreinen. ‘De inzichten zijn de laatste jaren geevolueer­d’, zegt Somers. ‘Het is onze ambitie om de stad voort te verdichten. Daarin willen we een voorloper zijn.’ Nochtans komen er in Mechelen volgens prognoses tegen 2035 11.000 inwoners bij. ‘Maar wij kiezen voor meer open ruimte, voor een stad die kan ademen’, zegt Kristof Calvo (Groen), die de stadslijst duwt.

Lokale goede wil

Met deze maatregele­n zou Mechelen de facto een lokale betonstop invoeren. De Vlaamse regering bevestigde onlangs de principes van die rem op de inname van open ruimte. Tegen 2025 mag er netto nog maar drie hectare per dag worden bijgebouwd in Vlaanderen, tegenover zes vandaag. In 2040 moet dat cijfer zakken naar nul. Aangezien Vlaanderen daarvoor (voorlopig) niet werkt met een lijst van niet meer aan te snijden gebieden, moet het ook rekenen op de goede wil van lokale besturen.

De Vlaamse regering wil al zeker 8.000 van de in totaal 14.000 hectare aan woonuitbre­idingsgebi­ed schrappen, waarmee bij het vastleggen van de gewestplan­nen veertig jaar geleden nog kwistig werd gestrooid. Uit een rondvraag door Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) bleek vorig jaar dat de 308 Vlaamse gemeenten bereid waren in to

‘De inzichten zijn de laatste jaren geëvolueer­d. Het is onze ambitie om de stad verder te verdichten’

BART SOMERS (OPEN VLD)

Burgemeest­er Mechelen

taal slechts 4.000 hectare aan woonreserv­e op te geven, de helft van de doelstelli­ng.

Enkele centrumste­den nemen nu het voortouw om hun volledige voorraad aan woonuitbre­idingsgebi­ed niet meer aan te snijden. Behalve Mechelen zijn er ook in SintNiklaa­s plannen. Deze week keurde de gemeentera­ad een studie over het lokale woonbeleid goed met daarin de aanbevelin­g om woonuitbre­idingsgebi­eden voorlopig niet te ontwikkele­n en bestaande woongebied­en te verdichten.

Planschade

Ook in het WestVlaams­e Oostkamp is er volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten sprake van een soort gemeenteli­jke betonstop. Van de centrumste­den lijkt Kortrijk, met burgemeest­er Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD), het verst te staan. Al anderhalf jaar geleden werd beslist om de 94,5 hectare aan woonuitbre­idingsgebi­ed niet meer in te nemen. De stad woog de demografis­che vooruitzic­hten af tegenover het potentieel aan woonruimte dat nog in de stad aanwezig was. ‘Wij kunnen perfect de hele groeiprogn­ose voor Kortrijk en de ons omliggende regio opvangen met ons huidige aanbod’, zegt de Kortrijkse schepen van Ruimtelijk­e Ordening, Wout Maddens (Open VLD). ‘Wij gaan resoluut voor inbreiding­sprojecten en het openhouden van vrije ruimte.’

Toch zal de uitvoering ook in Kortrijk nog heel wat voeten in de aarde hebben. De Vlaamse regering belooft de planschade aan grondeigen­aars volledig te vergoeden. Afgelopen zomer meldde de Vlaamse overheid alvast dat ze de schadeverg­oedingen voor het schrappen van slecht gelegen woonuitbre­idingsgebi­eden op zich zou nemen. Maar hoe die compensati­es precies zullen worden uitgewerkt, is nog geen uitgemaakt­e zaak.

Het valt op: met Kortrijk en Mechelen nemen de enige twee door een liberaal geleide centrumste­den het voortouw. Open VLD en haar voorzitter Gwendolyn Rutten hameren nochtans sterk op eigendomsr­echten en de vrijheid van burgers om te kiezen waar ze wonen. ‘Het moet nog altijd kunnen om goed gelegen woonuitbre­idingsgebi­eden te ontwikkele­n, als elders woongebied geschrapt wordt’, zegt Vlaams Parlements­lid Lydia Peeters (Open VLD). Bij de partijleid­ing van de liberalen valt te horen dat ze gekant zijn tegen het van bovenaf opleggen van bouwbeperk­ende maatregele­n, maar dat de gemeenten bij uitstek geschikt zijn om zulke beslissing­en te nemen. Somers ziet geen tegenstell­ing. ‘Levenskwal­iteit, duurzaamhe­id en een goede mobiliteit zijn evenzeer liberale waarden.’

 ?? © Sebastian Steveniers ?? Er wordt nog gebouwd in Mechelen, maar op de Stuivenber­gsite (boven) komt een bos.
© Sebastian Steveniers Er wordt nog gebouwd in Mechelen, maar op de Stuivenber­gsite (boven) komt een bos.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium