De Standaard

Leterme op de wip bij Idea

De lidstaten van Idea, de internatio­nale organisati­e die democratie promoot, zijn het niet eens over de toekomst van topman Leterme.

-

‘Ik heb nooit de ambitie gehad om langer dan vijf jaar bij Idea te werken’

YVES LETERME Secretaris­generaal Idea

BRUSSEL I Volgens de

Zweedse krant Om världen is er tijdens een buitengewo­ne bestuursve­rgadering van Idea grote discussie ontstaan over de toekomst van secretaris­generaal Yves Leterme (CD&V). Die ligt onder vuur wegens zijn autoritair­e bestuursst­ijl (DS 22 augustus).

De raad van lidstaten heeft een besluit over het verlengen van het mandaat van Leterme uitgesteld. Het is onduidelij­k of de voormalige premier na een eventuele beslissing om hem te vervangen onmiddelli­jk moet opstappen of dat hij kan blijven tot zijn contract volgende zomer afloopt.

In dat laatste geval is er volgens Leterme geen probleem. ‘Ik heb nooit de ambitie gehad om langer dan vijf jaar bij Idea te werken. Ik heb dat eergistere­n bevestigd aan de lidstaten.’

Zweden, de initiatief­nemer en grootste begunstige­r van Idea, is de grootste criticus van Leterme. ‘Ik zie enorme tekortkomi­ngen en ben erg van streek door dit leiderscha­p’, zei staatssecr­etaris Eva Svedling aan Om världen. Zweden heeft voorlopig zijn bijdrage bevroren.

In mei lekte uit dat Leterme de in België geheven belastinge­n op zijn loon liet terugbetal­en door Idea. De landen/leden die Idea steunen, konden daar niet mee lachen en vroegen consultant KPMG om de organisati­e door te lichten. KPMG laakte in zijn rapport de manier waarop Yves Leterme de organisati­e leidt. De consultant maakte ook gewag van pestgedrag en discrimina­tie. (wwi)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium