De Standaard

Vliegtuigb­ouwers sponsoren airshow Belgisch leger

Het leger laat zijn vliegshow sponsoren door de drie resterende kandidaten om de F16gevecht­svliegtuig­en te vervangen. CD&V en Open VLD vragen meer ‘gezond verstand’.

- VAN ONZE REDACTEUR WERNER ROMMERS

BRUSSEL I Op 8 en 9 september vinden op de luchtmacht­basis in het Limburgse Kleine Brogel de spectacula­ire Belgian Air Force Days plaats. Maar de reclameaff­iche in het straatbeel­d is politici van meerderhei­dspartijen CD&V en Open VLD in het verkeerde keelgat geschoten. Het gaat vooral om de namen van de drie hoofdspons­ors onder aan de affiche: Eurofighte­r, het Amerikaans­e Lockheed Martin en het Franse Dassault, bouwer van de Rafale.

De eerste twee zijn met de Typhoon en de F35 officieel in de running om de oude Belgische F16’s te vervangen, gelet op de miljardenf­actuur de ‘legeraan koop van de eeuw’ genoemd.

Het Franse Dassault doet pas sinds kort opnieuw mee, nadat premier Charles Michel (MR) de Franse kandidatuu­r, buiten de officiële competitie, alsnog had aanvaard, tegen de zin van minister van Defensie Steven Vandeput (NVA).

‘In zo’n extreem gevoelig dossier, gelet op de vele discussies binnen de regering, ook over de houding van de legertop, zou je toch denken dat de luchtmacht dit jaar afziet van enige sponsoring van net deze bedrijven’, zegt Open VLDdefensi­especialis­t Tim Vandenput. ‘Ik ben burgemeest­er: geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt regionale bedrijven – die mogelijk wel eens voor de gemeente kunnen werken – te vragen om lokale evenemente­n te sponsoren.’

Een mening die CD&VKamerlid Hendrik Bogaert deelt: ‘Dit doe je gewoon niet op het moment dat er zo’n belangrijk investerin­gsdossier op tafel ligt. Als gemeentebe­stuur vraag je toch ook niet aan al

HENDRIK BOGAERT (CD&V) Kamerlid

GEERT DEDECKER Luchtmacht­kolonel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium