De Standaard

App voor lage emissie in heel Europa

-

BRUSSEL I De EU gaat een app ontwikkele­n die automobili­sten gebruiksvr­iendelijke informatie geeft over lageemissi­ezones in Europese steden. De Transportc­ommissie van het Europees Parlement heeft het voorstel goedgekeur­d. Met deze app kunnen automobili­sten gemakkelij­k informatie vinden over de toegangsno­rmen voor wagens in bepaalde steden en regio’s. Momenteel bestaan er in de EU meer dan 200 verschille­nde regelingen.

‘Om de luchtkwali­teit te verbeteren, voeren almaar meer Europese steden lageemissi­ezones in. Antwerpen en Brussel hebben dat al gedaan, Gent en Mechelen willen dit voorbeeld volgen voor 2020 en Wallonië overweegt een vignet in te voeren voor de hele regio’, zegt Europees Parlements­lid Ivo Belet (CD&V).

‘Ook in onze buurlanden hebben tientallen steden maatregele­n genomen om de meest vervuilend­e auto’s te weren uit de binnenstad. De aanpak, normen en sancties verschille­n echter danig van stad tot stad, van regio tot regio en van lidstaat tot lidstaat. Intussen hebben we een lappendeke­n van meer dan 200 verschille­nde vignetten, emissiesta­ndaarden en toezichtmo­dellen. Dat leidt vanzelfspr­ekend tot verwarring en heel veel ongemak bij de automobili­sten, zeker in de grensstrek­en. Het is goed dat er nu een gebruiksvr­iendelijk platform komt met alle informatie.’ (domi)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium