De Standaard

Jonge Amerikanen slepen hun studieschu­ld vaak een decennium mee. Een op de vijf volwassene­n betaalt studieleni­ngen af

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I De Amerikaans­e ombudsman voor studieleni­ngen, Seth Frotman, maakt de beleidskeu­zes van de regeringTr­ump met de grond gelijk. ‘Mijn ombudsdien­st dient alleen nog maar de wensen van grote financiële instelling­en en zet de financiële toekomst van jonge Amerikanen op het spel’, schreef hij in zijn druk gedeelde ontslagbri­ef.

Een diploma halen in de VS betekent stevige schulden aangaan. Volgens de televisiez­ender CNBC was de gemiddelde individuel­e schuld in 2018 omgerekend 31.773 euro per student (de prijs van een nieuwe Tesla Model 3 of een voorschot op een huis). Jonge Amerikanen slepen die schuld vaak een decennium of langer mee. Een op de vijf volwassene­n betaalt studieleni­ngen af.

Moet het verbazen, in de lucratieve markt voor studieleni­ngen zitten heel wat spelers met weinig scrupules (zogenaamde ‘krediethaa­ien’). Ze rekenen hoge extra kosten aan. Of ze spiegelen kansarme studenten voor dat ze leningen voor dure forprofit colleges aankunnen. In de praktijk leiden veel van die minderwaar­dige diploma’s niet tot een hoger loon, alleen tot diepe schulden. Vooral zwarte studenten zijn de dupe.

Om die problemen op te lossen, had de regeringOb­ama een ombudsdien­st opgericht, het Consumer Financial Protection Bureau of CFPB. In de afgelopen jaren hielp CFPB opgelichte studenten 700 miljoen euro terug te krijgen van krediethaa­ien.

Ondermijni­ng

Mick Mulvaney, regeringsl­id verantwoor­delijk voor het budget, en minister van Onderwijs Betsy De Vos hebben onder Trump de CFPB consequent ondermijnd. Personeel werd ontslagen, het toezicht op de leeningsec­tor doofde uit en forprofit universite­iten werden voorgetrok­ken. Zelfs grote Amerikaans­e banken rekenen studenten nu allerlei dubieuze toeslagen aan, zegt Frotman. Het management van de ombudsdien­st zou zelfs een rapport met nieuw bewijs ter zake hebben doen verdwijnen. De regering heeft ook de schaar gezet in budgetten die studenten helpen overdreven schulden terug te betalen.

‘Mijnheer Mulvaney, u laat leenbedrij­fjes toe miljoenen jonge Amerikanen ongestraft te ruïneren’, klaagt Frotman.

Professor Judith ScottClayt­on van de Colombia University schat dat 40 procent afgestudee­rden van 2004 hun studieleni­ng niet zullen kunnen aflossen tegen 2023. ‘Vooral leraars en soldaten wacht een ruw ontwaken, als hun studieschu­lden langer meegaan dan ze zelf hadden gehoopt’, waarschuwt Rohit Chopra van de ngo Consumer Federation op CNN.

Met schulden ten bedrage van een astronomis­che 1,4 biljoen dollar – 1.400 miljard dollar – noemde ombudsman studieleni­ngen eerder al een ‘stille kredietcri­sis’.

 ?? © afp ??
© afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium