De Standaard

Renzo Piano wil nieuwe brug Genua tekenen

-

BRUSSEL I De Italiaanse sterarchit­ect Renzo Piano heeft zijn hulp aangeboden voor de bouw van een nieuwe brug in Genua, ter vervanging van de 51 jaar oude Morandibru­g die ingestort is. Piano is zelf afkomstig van Genua.

De tachtigjar­ige architect deed het voorstel begin deze week aan Giovanni Toti, de gouverneur van de regio Ligurië, en aan burgemeest­er Marco Bucci. ‘We hebben de hulp met plezier aanvaard’, zei Toti.

In een interview met La Repubblica zei Piano dat het een mooie maar veilige brug moet worden, die de getroffen wijk een ‘nieuwe geboorte en verlossing’ kan bieden.

Volgens berichten in de Italiaanse media legde hij plannen voor van een brug waarvan het wegdek rust op pijlers die lijken op de boeg van een schip. ’s Nachts zou de brug verlicht worden door 43 hoge masten in de vorm van zeilen één voor elk dodelijk slachtoffe­r van de instorting.

Piano is bekend als architect van onder meer het Centre Pompidou in Parijs (met Richard Rogers), de Shard (‘Scherf’) in Londen en de hoofdzetel van The New York Times. Hij plande, met Christoph Kohlbecker, de herbebouwi­ng van de Potsdamer Platz in Berlijn. Hij heeft ook ervaring met bruggen: hij ontwierp de Ushibukabr­ug, die drie Japanse eilanden met elkaar verbindt. (bbc, kdr)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium