De Standaard

Mannen met kleine slippers

- CATHÉRINE DE KOCK

HOok een man die zichzelf met God vergelijkt, kan zich van schoenen vergissen

et is hét modemyster­ie van de week: waarom draagt Kanye West te kleine badslipper­s? Een week geleden verscheen de Amerikaans­e rapper en modeontwer­per op het trouwfeest van 2 Chainz op kousen en slippers die duidelijk een maat of twee te klein waren. Het internet raakt er maar niet over uitgepraat.

Zelf heb ik ook zo’n schoenen in mijn kast staan. Zwak moment in de koopjesper­iode: te klein, maar te mooi om niet mee te nemen. Aangezien Kanye als miljonair allicht liever zijn slippers opeet dan koopjes te jagen en het bovendien om een paar van zijn eigen modemerk gaat, moet er een andere reden zijn. Misschien speelt machismo mee: de schoenen benadrukke­n hoe groot zijn voeten zijn. En welk haantje wil geen grote voeten, zelfs al heb je zoals Kanye al maatje 46?

Of heeft hij ’s ochtends verkeerdel­ijk de slippers van zijn vrouw meegegrist, de kleinvoeti­ge, rondkontig­e Kim Kardashian? Ook een man die zich vergelijkt met God, Shakespear­e en Socrates, kan zich vergissen.

Op Twitter kwam Kanye nu met een uitleg van weinig woorden: het is ‘de Japanse stijl’. Aha! Cultural appropriat­ion dus, en bovendien niet eens goed gepikt. Traditione­le Japanse slippers hebben een riempje tussen de tenen en een houten zool; die van Kanye ogen met al hun plastic fantastic zeer Amerikaans. Maar zijn hiel hing inderdaad een paar centimeter over de zool, net zoals bij Japanse sandalen. Dat doen de Japanners om niet op hun kimono te trappen. Dat gaat niet op voor Kanye, want hij droeg een pak. Het is dus, zoals we van hem gewend zijn, allemaal berekende waanzin.

Op te kleine voet leven is niet gezond, waarschuwe­n podologen. Ik zou Kanye’s pedicure niet willen doen: het eelt zit waarschijn­lijk niet alleen op z’n ziel.

Geef mij maar Aretha Franklin en de rode pumps die ze in haar kist droeg. Wat een vrouw. Wat een leven. Wat een afscheid. En zelfs dood slaagt ze erin om schoenen te dragen die wél perfect passen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium