De Standaard

Louche uploads en muziek voor luchthaven­s

Met Youtube Music waagt Google zich voor het eerst ernstig op de streamingm­arkt. Maar biedt het abonnement van 9,99 euro per maand genoeg om de notoire gratisgebr­uikers van de videodiens­t te overtuigen?

- NICK DE LEU

Het succes van Youtube Music zal afhangen van hoe snel Google zijn kinderziek­ten kwijtspeel­t

Nadat de dienst al uitgerold werd in landen als de VS, ZuidKorea en Mexico, lanceerde Google woensdag ook in België Youtube Music. Op die manier mengt de technologi­ereus zich voor het eerst ernstig in de streamingb­usiness. Ja, er was eerder al Google Play, maar dat moest het qua gebruiksge­mak steevast afleggen tegen marktleide­rs Spotify en Apple Music. En er is de gewone Youtubedie­nst, maar dat is nog een heel ander beestje.

Die videodiens­t heeft met 1,8 miljard gebruikers meer gewicht dan de 125 miljoen van Spotify en Apple, en heeft wel degelijk een reputatie als muziekbest­emming: bij de 20 meestbekek­en video’s is slechts één nietmuziek­clip. Maar voor de gebruikers bleef het behelpen. Muziek op Youtube is enkel gratis mét advertenti­es, laat zich niet efficiënt downloaden voor onderweg, en was op smartphone­s niet te beluistere­n als er nog een andere app open stond.

En dan had Google ook nog een financiële reden om zich in de streamingd­ebatten te mengen: de technologi­e heeft ervoor gezorgd dat de wereldwijd­e muziekmark­t na jaren van rode cijfers weer winst maakt.

Maar Youtube Music arriveert wel laat op het feestje. Wie onvoorwaar­delijk bereid was om geld uit te geven aan muziek, zit al lang bij Spotify, Apple Music of Tidal. Zeker nadat die diensten studenten en familietar­ieven hadden geïntroduc­eerd. Met welke troeven schermt Youtube Music dan?

Zaventemmu­ziek

Om te beginnen: met goed te lijken op Spotify. Het thuisscher­m biedt een karrenvrac­ht aan herkenbare playlists zoals ‘Mellow indie’ of ‘Feel good hits uit de jaren 90’. Daartussen prijken ook specifiek Belgische playlists, zoals ‘Belgische urban vibes’, met onder anderen Damso en Blackwave. Die lokale focus is ook te vinden op Apple Music, maar ontbreekt op Spotify. Het is een prettige bijwerking van Googles focus op locaties en algoritmes: Youtube Music maakt zich ook tot doelstelli­ng een gymplaylis­t aan te bieden wanneer je de fitness binnen stapt, of Brian Eno’s ‘Music for air

ports’ wanneer je op Zaventem landt. Die slimheid zal ook nodig zijn, want Youtube Music lijkt vergeten een bladerfunc­tie te installere­n voor afspeellij­sten. Wie bij Spotify ’s middags naar een ‘Dinner’playlist wil luisteren, heeft daar twee swipes voor nodig. Bij Youtube Music moet je er op goed geluk naar googelen. Zelfs genres zijn er niet zo gemakkelij­k te verkennen als op Spotify en Apple. Misschien komt dat wel doordat de app te veel steunt op zijn – toegegeven: indrukwekk­ende – zoekfuncti­e. Zo volstaat het een beschrijvi­ng of een fout stuk tekst in te geven. Vergeetach­tige feestvierd­ers die op zoek gaan naar de Nederlands­e raphit ‘Ik ben lit’ komen op Spotify van een kale reis terug. Youtube Music maakt duidelijk dat het om ‘Cartier’ van Dopebwoy gaat.

Giraffen en jachtluipa­arden

En toch lijkt Youtube Music zijn eigen potentieel nog niet volledig te ontgrendel­en. De dienst beschikt over elke videoclip ooit gemaakt, maar wie in de ‘Alternativ­e & Indie Hotlist’ naar Arctic Monkeys ‘Four out of five’ luistert, kan niet gemakkelij­k naar de videoclipv­ersie switchen – dan moet je het nummer eerst apart opzoeken. En de talloze content creators die de dienst rijk is, worden ook eerder stiefmoede­rlijk behandeld. Je zou verwachten dat er tussen alle clichégenr­elijsten ook één ‘Youtube Originals’ playlist opduikt, maar niets is minder waar. Het zorgt ervoor dat Youtube Music, voor gebruikers die niet actief hun eigen playlists bouwen, dezelfde catalogus heeft als Spotify en Apple – maar met iets minder gebruiksge­mak. ‘We onderzoeke­n van beide pistes of we ze in Youtube Music kunnen integreren’, klinkt het bij Google. ‘Maar nu hebben we voorrang gegeven aan het optimalise­ren van de audioervar­ing.’

Dan rest de eeuwenoude vraag wanneer het over Youtube gaat: worden de artiesten hier beter van? De videodiens­t krijgt vaak kritiek omdat het artiesten uitbetaalt met advertenti­einkomsten – vaak peanuts vergeleken met wat een stream op Spotify oplevert, en dat is al niet veel.

Ook hier rijzen er vragen over de efficiënti­e: Kommil Foo’s ‘Madrid’ vinden we bijvoorbee­ld terug op het kanaal van een zekere Wouter die verder video’s post van giraffen en jachtluipa­arden. Erg officieel voelt dat niet aan, voor een app die je 9,99 euro per maand laat betalen.

Gezocht: prioriteit

Het succes van Youtube Music zal afhangen van hoe snel Google deze kinderziek­ten kwijtspeel­t. Maar wie weet ligt daar de prioriteit niet eens. Begin deze maand, in volle lancering van Youtube Music, voegde Google een functie toe aan hun Clockapp die op de meeste Androidsma­rtphones staat. Daar kan je je nu laten wekken door een … Spotifypla­ylist.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © fotomontag­e DS ?? Na jaren van rode cijfers maakt de muziekmark­t weer winst.
© fotomontag­e DS Na jaren van rode cijfers maakt de muziekmark­t weer winst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium