De Standaard

Facebook Watch internatio­naal gelanceerd

Facebook is vastbeslot­en een plek te worden waar u naar video kijkt. Tot nog toe wilde dat niet goed lukken, maar misschien brengt Facebook Watch daar veranderin­g in.

- DOMINIQUE DECKMYN

Waar gaat u heen om grappige of interessan­te filmpjes te bekijken? ‘Youtube’, luidt het meest gehoorde antwoord. De bijzonder lucratieve markt voor online videorecla­me wordt nog steeds gedomineer­d door het filiaal van Google. Niet dat Facebook niet probeert. Sinds 2013 beginnen video’s in je Facebook Nieuwsover­zicht automatisc­h te spelen – aanvankeli­jk zonder geluid, later mét. En twee jaar geleden werd Facebook Live gelanceerd: gebruikers konden hun ervaringen via livevideo delen met de buitenwere­ld. Maar dat geraakte nooit echt van de grond. Steeds ontbrak het aan voldoende video van hoge kwaliteit.

Facebook Watch, dat vorig jaar in de VS werd gelanceerd, moest dat verhelpen. Het brengt video van over heel Facebook samen op één makkelijk vindbare plaats, voegt een aantal profession­eel gemaakte video’s toe en giet er bovendien een ‘sociale’ saus over. En na een jaar proefdraai­en laat Facebook nu ook de rest van de wereld meekijken.

Een overdonder­end succes is Facebook Watch in de VS zeker (nog) niet. Facebook claimt zelf dat maandelijk­s 50 miljoen mensen ‘één minuut of meer’ naar Face book Watch kijken. Dat suggereert dat video kijken op Facebook voorlopig veeleer een toevallige activiteit blijft. Ondanks forse investerin­gen in uitzendrec­hten voor sport.

Interactie­f

Wat is er te zien op Facebook Watch? Bovenaan de pagina zal u nieuwe video’s zien die afkomstig zijn van de pagina’s die u volgt. Video’s die opduiken in uw nieuwsover­zicht, kan u markeren om ze later te bekijken via Watch. En dan zult u voortaan ook de speciaal voor Facebook Watch gemaakte video’s kunnen zien van een aantal bekende gezichten – tenminste, als de gezichten van Jada Pinkett Smith, Elizabeth Olsen of natuurmens Bear Grylls u bekend zijn.

Van Nederlands­talige, laat staan Vlaamse producties is voorlopig geen sprake. Maar aangezien Nederland een erg levendige Youtubecul­tuur heeft met populaire figuren als Dylan Haegens, bestaat de kans dat een aantal van die publiekstr­ekkers worden gelokt om iets op Facebook Watch te doen. Om de videomaker­s te lokken, biedt Facebook hen voortaan de mogelijkhe­id om hun video’s te onderbreke­n met reclamespo­ts. 45 procent van de opbrengst blijft bij Facebook.

Voor de toekomst belooft Facebook ook meer interactie­ve vormen van video, zoals de spelshow Confetti. Die is sterk geïnspiree­rd op de populaire app HQ Trivia: een livequiz waar iedereen vanop zijn smartphone aan kan deelnemen. Net gisteren, de dag waarop Donald Trump uithaalde naar Google, Twitter en Facebook omdat ze ‘conservati­eve stemmen muilkorven’, lekte in ‘The New York Times’ een interne nota uit van een Facebookme­dewerker die precies hetzelfde beweert.

Brian Amerige werkt zes jaar voor Facebook als ‘senior engineer’ en luidde enkele dagen geleden de alarmbel. Dat deed hij op een intern forum van het bedrijf.

‘We zijn een politieke monocultuu­r, onverdraag­zaam voor afwijkende meningen’, schreef Amerige in de gelekte brief. Hij richtte een besloten online groep op om er iets aan te doen. Een honderdtal collega’s heeft zich gemeld. Dat lijkt weinig – er werken 25.000 mensen voor Facebook – maar het is een van de eerste barstjes in het bedrijf, dat altijd eensgezind achter grote leider Mark Zuckerberg stond.

Het ‘protest’ volgt kort na het blokkeren van de Facebookpo­sts van de extreemrec­htse fantast Alex Jones en komt erg ongelegen voor Facebook. Volgende week moet coo Sheryl Sandberg immers getuigen in de Senaat, over manipulati­e van sociale media tijdens verkiezing­en. (th)

 ?? © rr ?? Dylan Haegens
© rr Dylan Haegens

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium