De Standaard

POSTENPAKK­ER

-

Het tweede seizoen van Bake off Vlaanderen heeft een primeur beet: de jongste deelnemer die wereldwijd ooit deel nam aan de bakwedstri­jd is de zestienjar­ige Lucas – spreek uit als ‘Luka’. Hij heeft een schattig sproetensn­oetje en bakt lang niet slecht, alleen hopen we dat het aan de vileine monteur ligt dat hij zo pedanterig uit de eerste aflevering kwam. ‘Ze mogen allemaal naar huis gaan’, zei Lucas toen zijn eerste cake uit de oven kwam. ‘De perfectie zelve!’ was zijn oordeel over zijn jaffacakes. Iets gelijkaard­igs poneerde hij over de illusiecak­e – we leren bij – in de vorm van een zwarte ruitershel­m op een wit chesterfie­ldkussentj­e van cake. Ja, hij kan bakken en jahaa, hij heeft een maand bij de chocolatie­r Dominique Persoone gewerkt, maar wat een ettertje is die hele Lucas voorlopig. We geven hem nog een kans en zullen het maar op de puberteit steken, of op overcompen­satie van de zenuwen – waardoor hij ook zout flambeerde in plaats van suiker.

Zenuwen waren er ook bij de zeer ontwapenen­de Saadia, die al halverwege de eerste proef naast de tent zat te grienen van ellende. Dat werd een rode draad in een voor de rest opvallend pastelroze aflevering: Saadia die er werkelijk niets van bakte en zei ‘dat het thuis op duizend keer nog nooit mislukt was’. Ze vergat een cruciaal ingrediënt, cakes kwamen maar half uit de vorm, haar vulling weigerde halsstarri­g om ook maar iets op te vullen. Laat het een les zijn: het is nooit goed als je dochter je stiekem inschrijft voor een tvprogramm­a. En toch mocht Saadia voorlopig blijven.

Met dank aan vriendelij­ke Georges, die er speciaal voor haar nóg minder van bakte. Want het moet gezegd: er gaapte een ferme kloof tussen de drie beste bakkers en de rest. Mochten we niet zo gierig zijn, we zetten nu al ons hele fortuin in op de drie finalisten.

Wat ook gezegd moet: de jury is strenger dan vorig seizoen en de kandidaten zijn kleurrijke­r. Hoe de Limburgse Deborah ‘rrrabàààrr­rberrr’ zei en het advies van hofleveran­cier Herman Van Dender aan haar laars lapte! (Weet ge wat ik dèèènk? Ga u ergens ááánders moeien!’) Hoe Kenneth ten onder ging aan hybris door zijn eerste cake meteen al te willen roken op kersenhout. Hoe Veerle inspeelde op de jongste trends door het geslacht van haar eerste kleinkind te onthullen door de roze vulling van haar gender reveal cake. En hoe jonge Denise, die veganistis­ch bakt, vijftig kilo afviel en nu al een tatoeage van het Bake offlogo heeft.

Dit programma breekt veel meer eieren dan potten, maar blijft vooralsnog fris, fijn en met zorg gemaakt. Je kijkt voor de creaties die lukken, maar evengoed voor de misbaksels.

Laat het een les zijn: het is nooit goed als je dochter je stiekem inschrijft voor een tvprogramm­a

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium