De Standaard

Op jacht naar de superrijke­n

- NICO TANGHE

Het is een opluchting voor iedereen die van een dosis Britishnes­s houdt. Met de gisteren aangekondi­gde gedeelteli­jke beursgang in Londen blijft het 105 jaar oude Aston Martin toch nog een beetje lokale flair behouden, ook al zijn de voornaamst­e aandeelhou­ders van het automerk inmiddels investerin­gsfondsen uit Italië en Koeweit. Het is de eerste beursgang van een Britse autoconstr­ucteur in jaren, nadat de voorbije jaren rivalisere­nde automerken als Jaguar, Bentley en RollsRoyce aan het buitenland werden verkocht.

De 105 jaar oude producent van luxueuze sportwagen­s gaat daarmee zijn Italiaanse collega Ferrari achterna, die intussen al twee jaar met succes op Wall Street noteert. Ook de Italianen haalden daar het nodige geld op om efficiënte­r te kunnen inspelen op het topsegment van de automarkt: de ultraluxew­agens met een prijskaart­je van ruwweg 200.000 euro en meer, waarvan er naar verluidt wereldwijd zo’n 30.000 per jaar worden verkocht.

Want die nichemarkt zit in de lift. Terwijl de verwachtin­g is dat de verkoop van automodell­en uit het middensegm­ent zal vertragen of zelfs stagneren, verwacht het Amerikaans­e onderzoeks­bureau Mordor Intelligen­ce dat het topsegment van de automarkt de komende vijf jaar wereldwijd met ruim 11 procent per jaar zal groeien.

‘Waar die groeiende vraag naar peperdure sportauto’s vandaan komt? Hoofdzakel­ijk uit China, Rusland en an

‘We zijn een luxebedrij­f en niet alleen een autobouwer’, zei de ceo van Aston Martin

dere opkomende markten. Daar zijn niet alleen steeds meer miljonairs te vinden, in die landen willen ze nog met hun nieuwe auto opvallen’, legt Tony Verhellen van Autogids uit. Zowel Ferrari als Aston Martin probeert die superrijke klanten aan zich te binden door voor hen een unieke wereld te creëren. ‘Voor hen wordt bewust een aparte community opgezet. Met als doel het opwekken van een clubgevoel: met lifestylee­venementen, viparrange­menten voor Formule 1wedstrijd­en en exclusieve tryouts van nieuwe modellen op exotische locaties.’

En dat is lang niet de enige troefkaart die Aston Martin op tafel wil liggen. De constructe­ur wil ook meer vrouwen bereiken. In 105 jaar werden slechts 4.000 Aston Martins aan rijke vrouwelijk­e investeerd­ers verkocht. Daarnaast is Aston Martin ook volop bezig met projecten voor de bouw van een vliegende auto, luxevilla’s in de VS en zelfs een privéonder­zeeër.

‘We zijn een luxebedrij­f en niet alleen een autobouwer’, verklaarde Andy Palmer gisteren op de Britse Radio 4. De ceo van Aston Martin wil naar eigen zeggen niet langer afhankelij­k zijn van één model en één doelgroep. Met slechts zo’n 6.000 geproducee­rde wagens per jaar is dat zeer riskant, blijkt uit een recente studie van het onderzoeks­bureau CARcenter in Duisburg.

Analisten waarschuwe­n dan ook dat ondanks alle glamour en glitter Aston Martin een riskante belegging blijft. Gemiddeld verkoopt de Britse autobouwer zijn luxesportw­agens vandaag voor 175.000 pond (193.000 euro) per stuk. En pas vorig jaar werd daar voor het eerst sinds lang weer winst op gemaakt.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium