De Standaard

Zwitsers halen CO2 uit lucht met stofzuiger

Het Zwitserse Climeworks haalt CO2 uit de atmosfeer en krijgt 30 miljoen euro om zijn technologi­e te commercial­iseren.

- (kde)

BRUSSEL I Ondanks het klimaatakk­oord van Parijs en de opmars van hernieuwba­re technologi­e, slaagt de wereld er niet in haar CO2uitstoo­t te vermindere­n. Vorig jaar klokten de emissies af op recordhoog­te.

De Zwitserse startup Climeworks wil het over een andere boeg gooien: als de uitstoot vermindere­n onvoldoend­e werkt, moeten we de CO2 uit de lucht halen. Het bedrijf heeft daarvoor een grote hoogtechno­logische stofzuiger ontwikkeld (zie gra

fiek). Vorig jaar zette Climeworks een eerste installati­e neer in het Zwitserse Hinwil, die jaarlijks 900 ton CO2 uit de atmosfeer filtert. Die koolstof kan worden gerecyclee­rd als kunstmest of onder de grond worden gestopt.

Om zijn technologi­e verder te commercial­iseren, maakte Climeworks dinsdag bekend dat het 30,8 miljoen dollar heeft opgehaald bij privéinves­teerders en de Kantonbank van Zürich. De Zwitsers hebben nu zo’n 50 miljoen dollar in kas en willen tegen 2025 één procent van de wereldwijd­e emissies opvangen.

Akkoord Parijs

Geoenginee­ring, ofwel het klimaat manipulere­n, door (bijvoorbee­ld) zwaveldeel­tjes in de atmosfeer te blazen of CO2 uit de lucht te halen, wordt al langer gezien als een mogelijke oplossing om de opwarming van de aarde in toom te houden. Maar sceptici vrezen dat de technologi­e als excuus wordt gebruikt om inspanning­en om de uitstoot van broeikasga­ssen te vermindere­n terug te schroeven.

De VN bleven tot nog toe stil over geoenginee­ring als oplossing voor het klimaatpro­bleem,

maar verschille­nde wetenschap­pers vrezen dat we de doelstelli­ngen van Parijs (de klimaatopw­arming beperken tot 2 of zelfs 1,5 graden Celsius tegenover prein

dustriële tijden, red.) niet kunnen halen zonder ook CO2 uit de lucht te halen. In een voorlopige versie van zijn nieuw rapport, dat Reuters kon inkijken, spreekt het klimaatpan­el van de VN (IPCC) voor het eerst over het verwijdere­n van CO2 uit de lucht.

Het grootste struikelbl­ok is de prijs: het kost 600 euro om een ton CO2 uit de lucht te halen. Ter vergelijki­ng: vorig jaar werd 32,5 miljard ton CO2 de lucht ingeblazen, berekende het internatio­naal Energieage­ntschap. ‘Maar alles draait om het reduceren van kosten’, zei Jan Wurzbacher, medeoprich­ter van Climeworks, gisteren aan Reuters. Zijn bedrijf hoopt de prijs te doen dalen tot ongeveer 100 euro per ton. Als CO2uitstoo­t tegelijk duurder wordt, moet de technologi­e commerciee­l levensvatb­aar zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium