De Standaard

Studies in het buitenland €920

-

MAAIKE VAN MELCKEBEKE

De hitte is gaan liggen, de notablokke­n staan weer in promotie: het nieuwe academieja­ar staat voor de deur. Enkele duizenden Vlaamse studenten stappen daar binnenkort het vliegtuig voor op: Erasmus was nog nooit zo populair. Maar wat kost dat, studeren in het buitenland?

Hola, ¿cómo estás?

Overweegt zoon of dochterlie­f een sabbatjaar ‘om de wereld te zien’? Blijf kalm en wijs hem of haar op de vele uitwisseli­ngsprogram­ma’s aan de Vlaamse hogeschole­n en universite­iten. Van een gesubsidie­erde stage in een ontwikkeli­ngsland tot enkele vakken met een generieke beurs in Australië: de buitenland­se studie of stage vormt steeds een onderdeel van het traject in Vlaanderen. Je blijft gewoon ingeschrev­en aan jouw Vlaamse onderwijsi­nstelling en de studiepunt­en die je over de grens behaalt, tellen mee voor je diploma hier.

Erasmus – het door de Europese Commissie gesponsord­e mobiliteit­sprogramma voor studenten – is veruit het populairst­e uitwisseli­ngstraject. Afgelopen academieja­ar maakte een recordaant­al van 5.789 studenten gebruik van het programma. Ze deden dat gemiddeld voor 4,7 maanden en bij voorkeur naar het zonnige Spanje.

Procedure

In Vlaanderen staat de vzw Epos in voor de controle en financieri­ng van de Erasmustra­jecten, maar de organisati­e gebeurt door de onderwijsi­nstellinge­n. De opleidinge­n sluiten bilaterale samenwerki­ngsakkoord­en met buitenland­se instelling­en en selecteren de kandidaten. Bijgevolg kunnen bestemming­en, procedures en selectiecr­iteria verschille­n naargelang van de universite­it of hogeschool.

‘Studenten hebben bij ons tot eind februari om een aanvraag voor het komende academieja­ar in te dienen’, zegt de Erasmuscoö­rdinator aan de UGent, Geneviève Cochez. ‘De afdeling Internatio­nalisering regelt vervolgens de aanmelding bij de partnerins­telling. Tegen de zomer wordt een contract opgemaakt tussen de UGent, partnerins­telling en de student met wederzijds­e rechten, plichten en bepalingen van de beurs. De inhoud van de studie of stage wordt vastgelegd in een Learning Agreement. Voor de student volgt een taaltest, zodat die zelf zijn taalkennis kan inschatten.’

Bij aankomst en vertrek stuurt de student nog een Confirmati­on of Arrival en Confirmati­on of Stay door. ‘Zo weten we of hij of zij goed en wel is aangekomen en of de student zijn programma goed heeft afgewerkt.’ De procedure is – op soms een kleine administra­tieve kost zoals een studentenk­aart na – overal gratis. Studenten moeten ook geen inschrijvi­ngsgeld betalen aan hun tijdelijke alma mater.

Verzekerin­gen

Navraag bij UGent en KU Leuven leert dat studenten ook in het buitenland genieten van een studenteno­ngevallenv­erzekering en een verzekerin­g burgerlijk­e aansprakel­ijkheid voor studiegebo­nden aangelegen­heden. Anders gezegd: val je van de trap in de Sorbonne, dan ben je gedekt. Maar een ongeval is ook naast de school snel gebeurd. Check daarom of de familiale verzekerin­g van je ouders ook een verblijf in het buitenland dekt.

Jongeren die naar een Europees land trekken, krijgen bij zowat alle ziekenfond­sen hun eventuele ziektekost­en terugbetaa­ld. Vergeet wel niet op voorhand je ziekenfond­s in te lichten en een Europese ziekteverz­ekeringska­art aan te vragen. Wie buiten Europa gaat studeren, heeft in sommige gevallen een aanvullend­e reisbijsta­ndsverzeke­ring nodig. Bij Europ Assistance kost zo’n formule 119 euro (maximaal 3 maanden per jaar in het buitenland).

Ter plaatse

Dat Londen duurder is dan Ljubljana, hoeven we u niet uit te leggen. Maar wat betalen studenten nu echt? Studente toegepaste taalkunde Febe Lamkowski trok vorig academieja­ar drie maanden naar SintPeters­burg. ‘Mijn gedeelde kamer in een studentenh­ome kostte 120 euro en maandelijk­s spendeerde ik nog eens 120 euro aan zaken als eten, wasserette en transport. Leven is Rusland is een stuk goedkoper, maar ik gaf er wel meer uit aan uitstapjes dan in België.’ Haar weekbudget? 70 euro.

Thomas Smolders studeerde enkele jaren geleden een semester in het Finse Tampere, waar het leven wél een pak duurder is. Maar hij kon de kosten temperen door enkele bewuste keuzes. ‘In Gent had ik een kot op de privémarkt en ging ik naar de dichtstbij­zijnde winkel, in Tampere verbleef ik in een home (300 euro per maand) en ging ik vaker naar een supermarkt als Lidl.’ Daardoor kwam hij rond met hetzelfde leefgeld als in Gent (45 euro per week).

Siel Leeuwerck en Sander Van Den Broecke trokken vorig jaar allebei een semester naar Spanje (resp. Valencia en Salamanca). Ze betaalden ca. 300 euro per maand voor hun kot. Net als Smolders spendeerde Leeuwerck hetzelfde budget als in Gent (50 euro per week). Jory Maeyaert koos bewust voor een Erasmustra­ject naar Warschau. ‘Omdat ik de stad niet kende, maar ook omdat ik wist dat het een goedkoper land was dan vele andere op de lijst. Ik wou het voor mijn ouders niet financieel zwaarder maken.’ Voor zijn (gedeelde) appartemen­t in het centrum (280 euro per maand) betaalde hij zelfs minder dan zijn zolderkame­rtje in Gent (340 euro). Besluit: wie slimme keuzes maakt, kan zes maanden op Erasmus met een budget van 2.630 euro, reiskosten niet inbegrepen.

Beurs

Elke Erasmusstu­dent kan een ‘mobiliteit­stoelage’ aanvragen. Die bedraagt 235 à 335 euro per maand, afhankelij­k van de bestemming. Studenten met een Vlaamse studietoel­age krijgen 100 euro extra. De onderwijsi­nstellinge­n krijgen hier jaarlijks een budget voor van Epos. Zowel UGent als KU Leuven kon daarmee tot nu toe alle uitgaande Erasmusstu­denten een beurs toekennen. Beide universite­iten bieden studenten binnen het Erasmuspro­gramma ook enkele bestemming­en buiten Europa aan, waaronder Rusland. Voor die landen ligt de beurs een pak hoger, rond 650 euro.

Besluit

Als we rekening houden met de beurs, betaalt een Erasmusstu­dent gemiddeld 920 euro voor een verblijf van zes maanden in een Europees land, reiskosten (en uitspattin­gen) niet inbegrepen.

De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ?? © Pf/UIG ??
© Pf/UIG

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium