De Standaard

Verhoog ik het best mijn pensioensp­aren?

Ik ben 62 jaar. Om mijn klein pensioentj­e op te krikken, wil ik blijven werken tot 65. Loont het de moeite om nu 1.230 euro te storten voor pensioensp­aren in plaats van 960 euro? K.C.

-

Als u voor uw 55ste begonnen bent met pensioensp­aren, dan loont het absoluut de moeite om vanaf nu het hogere bedrag te storten. Ten eerste zal uw eindkapita­al dan groter zijn. Ten tweede kunt u ook een groter belastingv­oordeel realiseren. Concreet is de belas tingvermin­dering op een storting van 1.230 euro gelijk aan 307,50 euro (25%). Op een storting van 960 euro is dat 288 euro (30%). Door het hogere bedrag te storten realiseert u dus 19,50 euro extra belastingw­inst per jaar. Hebt u het kapitaal onverwacht vroeger nodig, dan kunt u het sowieso op elk moment vrij van belasting opvragen omdat de eindbelast­ing al werd ingehouden in het jaar dat u 60 bent geworden.

Bent u pas na de leeftijd van 55 jaar gestart met pensioensp­aren, dan liggen de kaarten minder gun

stig. De eindbelast­ing wordt dan pas ingehouden op de tiende verjaardag van het contract (8%). Op stortingen van 1.230 euro bedraagt uw netto fiscale winst (belastingv­oordeel – eindbelast­ing) +/ 209 euro. Voor een storting van 960 euro is dat +/ 211 euro. Houd er tevens rekening mee dat het eindkapita­al geblokkeer­d is tot de eindbelast­ing is ingehouden. Wel blijft het zo dat u met hogere stortingen een groter eindkapita­al opbouwt. Aan het einde van de rit zal u +/810 euro extra hebben als u vanaf nu elk jaar 1.230 euro stort. (fdc)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium