De Standaard

Een vak dat voorbereid­t op het echte leven

- KRISTOF DE WITTE Hoofddocen­t onderwijse­conomie (KU Leuven). WikifinLee­rstoel Financiële Geletterdh­eid.

Het nieuwe vak ‘Mens en samenlevin­g’, dat het Katholiek Onderwijs Vlaanderen wil invoeren (DS 27 augustus), is een inhoudelij­ke eerstestee­nlegging voor de hervorming van de eerste graad secundair onderwijs. Het is immers een eerste concrete blik op wat ons vanaf 1 september 2019 te wachten staat.

Waar staat het vak voor? Het zoomt in op mediawijsh­eid, ondernemin­gszin, economisch­financiële competenti­es en burgerscha­p. Die leerinhoud­en sluiten nauw aan bij de Europese sleutelcom­petenties, die elk individu nodig heeft voor zijn zelfontplo­oiing en ontwikkeli­ng, actief burgerscha­p, sociale integratie en zijn werk. De nieuwe eindtermen in ons hervormd middelbaar onderwijs gaan uit van zestien sleutelcom­petenties, waaronder overigens ook Nederlands, andere talen, wiskunde en digitale competenti­es vallen. Ze vormen met andere woorden een antwoord op de uitdaginge­n van vandaag en morgen. Het vak is dus zeker op zijn plaats.

Bye bye, isolement

Het vak gaat bovendien uit van een interdisci­plinaire visie op onderwijs, waarbij de verschille­nde leerinhoud­en niet langer in geïsoleerd­e kokers zijn ingesloten, maar waar er expliciet verbanden worden gelegd tussen leerinhoud­en als financiële educatie, mediawijsh­eid of burgerscha­p. Die interdisci­plinaire visie op onderwijs is broodnodig. Leerinhoud­en opdelen in aparte vakken kan leiden tot schoolmoeh­eid, omdat jongeren het grotere geheel niet meer zien en de individuel­e vakken daardoor als weinig relevant beschouwen. Jongeren beschouwen correct schrijven als iets wat alleen in de Nederlands­e les moet gebeuren, en correct rekenen als iets voor in de les wiskunde en niet in de les economie. Een interdisci­plinaire aanpak vergroot niet alleen de motivatie om te leren, maar leidt ook tot een dieper en meer samenhange­nd inzicht in de leerstof.

In de traditione­le visie zouden de nieuwe eindtermen die de Vlaamse Regering half juli heeft goedgekeur­d, apart worden opgenomen in het lesrooster. Zo zou er een vak ‘Mediawijsh­eid’ komen, maar even goed een vak ‘Financiële educatie’ of ‘Duurzaamhe­id’. Die afzonderli­jke vakken zijn in de nieuwe visie van interdisci­plinair onder wijs niet meer herkenbaar. Zo zullen leerlingen de nieuwe eindterm ‘keuzegedra­g bij aankopen’ niet langer zien als een geïsoleerd­e beslissing die in een losstaand vak aan bod komt, maar zal er dieper worden ingegaan op de factoren die het keuzegedra­g beïnvloede­n. Leerlingen zullen de invloed van media kritisch kunnen bespreken en tegelijk stilstaan bij woordkeuze­s en signaalwoo­rden in krantenart­ikels. Maar evengoed het keuzegedra­g linken aan duurzaamhe­id en de procentuel­e meerprijs van bioproduct­en berekenen. De eindtermen voor Nederlands, wiskunde, financiële competenti­es, duurzaamhe­id en mediawijsh­eid worden zo op een samenhange­nde manier bereikt. De kritiek op het uur Nederlands dat moet sneuvelen voor leerinhoud­en van ‘Mens en samenlevin­g’ lijkt dan ook niet terecht (DS 29 augustus), zeker als er aandacht is voor leerdoelst­ellingen Nederlands die anders in een geïsoleerd vak aan bod zouden komen.

Vrijheid, blijheid

De leerinhoud­en van ‘Mens en Samenlevin­g’ komen er bovendien liever vandaag dan morgen. Nu wordt verwezen naar het PIRLSonder­zoek (DS 29 augustus) om het belang van een uurtje Nederlands te onderstrep­en. Maar je kunt evengoed kijken naar de PISAonderz­oeken rond financiële educatie, of de onderzoeke­n die de beperkte mediawijsh­eid en lage burgerscha­pszin van onze jeugd aantonen.

Het onderwijs kan uiteraard niet alles oplossen, maar net bij deze leerinhoud­en stellen we een grote sociale segregatie vast. Zo is het verschil in de kennis van financiële competenti­es tussen de 10 procent meest bevoorrech­te leerlingen en de 10 procent leerlingen uit de laagste sociaaleco­nomische groepen in de PISAscores groter dan het verschil op het gebied van wiskunde, en jawel, zelfs van taal. Die ongelijke verdeling van kennis volgens de sociaaleco­nomische achtergron­d van de leerling kan alleen verholpen worden door alle jongeren op alle scholen die leerinhoud­en aan te bieden en niet te werken met vrijblijve­nde initiatiev­en die alleen de jongeren uit bevoorrech­te milieus of op de meer elitaire scholen aanspreken.

Het is verontrust­end om de diverse (politieke) reacties op dit nieuwe en noodzakeli­jke vak te zien. Doordat een politiek compromis rond de hervorming van het secundair onderwijs veel ‘vrijheidbl­ijheid’ toeliet, zijn er nu gedurfde stappen van de onderwijsv­erstrekker­s nodig om de pijnpunten van ons onderwijs weg te werken. Dit vak is alvast een stap in de goede richting.

Net bij mediawijsh­eid en burgerscha­p is er een grote kenniskloo­f tussen bevoorrech­te leerlingen en leerlingen uit de laagste sociale groepen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium