De Standaard

Politici, hou het niet bij mooie woorden

Het middenveld heeft wel degelijk voorstelle­n klaar om racisme te bestrijden, stelt LANDRY MAWUNGU. Maar zonder een overheid die krachtdadi­g optreedt, lukt het niet.

- LANDRY MAWUNGU Directeur van het Minderhede­nforum.

Eergistere­n ging een video viraal waarin te zien was hoe een jongen van 15 jaar afgelopen zondag door drie volwassene­n racistisch­e praat naar zijn hoofd kreeg geslingerd en vervolgens brutaal op treinspore­n werd geduwd. Levensgeva­arlijk. Dit racistisch­e geweld valt op geen enkele manier te verantwoor­den.

Maar wat nu? In een opiniestuk naar aanleiding van het Pukkelpopi­ncident (DS 24 augustus) schreef Tom Naegels dat we bij dergelijke incidenten van Twittersto­rm naar mediahetze hotsen zonder dat dit leidt tot structurel­e maatregele­n. Naegels stelt dat het antiracist­isch, activistis­ch Vlaanderen ontbreekt aan duidelijke politieke doelstelli­ngen en strategieë­n om racisme effectief en gecoördine­erd te bestrijden. Daar ben ik het niet mee eens.

Vlaanderen en Brussel tellen vele bottomupin­itiatieven met duidelijke (politieke) doelstelli­ngen en strategieë­n. Ik denk bijvoorbee­ld aan de Belgische coalitie – gesteund door een veertigtal organisati­es uit de verschille­nde regio’s – die ijvert voor een interfeder­aal actieplan tegen racisme. Het platform Praktijkte­sten NU, dat praktijkte­sten op de politieke agenda plaatste en intussen is aangevuld met armoede en LGBTQ+organisati­es, is daar ook een voorbeeld van, net als het platform 21/3 dat onlangs een betoging tegen racisme organiseer­de.

Waar blijft het actieplan?

Eén strategie bestaat niet. Een effectieve beweging combineert verschille­nde strategieë­n en vervult verschille­nde rollen, van drukking tot onderhande­len achter de schermen. Bovendien zou één gecoördine­erde strategie de verscheide­nheid aan opvattinge­n en ideologisc­he visies verloochen­en. De antiracist­ische beweging is pluralisti­sch, maar de veelheid aan (‘respectiev­elijk jonge’) initiatiev­en maakt de strijd niet noodzakeli­jk minder slagkracht­ig. Ze zijn complement­air.

Het antiracist­ische middenveld heeft duidelijke politieke doelstelli­ngen. Zelforgani­saties, antiracist­ische bewegingen, mensenrech­tenorganis­aties en prominente stemmen vragen al sinds 2001 om een actieplan tegen racisme dat ambitieus en alomvatten­d is, en een tastbare vooruitgan­g wil betekenen in de levens van de vele slachtoffe­rs. Zo’n plan moet uiteraard inzetten op het individuel­e, alledaagse racisme tussen burgers onderling, maar het moet vooral ook institutio­neel racisme tackelen. Dat vergt onder meer een versterkte repressiev­e aanpak van racis me en discrimina­tie, maar ook het realiseren van volwaardig­e participat­ie in alle maatschapp­elijke domeinen, waaronder de arbeidsmar­kt en in het onderwijs.

Meerdere inhoudelij­ke voorzetten voor zo’n plan werden op 22 mei al voorgestel­d in de Kamer van Volksverte­genwoordig­ers. De antiracism­e en discrimina­tiewetten afdwingbaa­r maken is een van de toppriorit­eiten. Zolang niet iedereen naar de rechter kan trekken en racisme niet gerechteli­jk wordt vervolgd, zal het ongestraft blijven. Verder wordt een kracht

Om het tij te keren hebben we beleidsmak­ers nodig die zich engageren en tot antiracist­ische beleidsdad­en overgaan

dadige aanpak van racistisch­e cyberhate, racistisch­e haatmisdri­jven en etnische profilerin­g gevraagd. Ook de monitoring van discrimina­tie en racisme is van belang, net als de structurel­e financieri­ng van antiracist­ische organisati­es en het betrekken van het middenveld – zelforgani­saties incluis – bij beleidsont­wikkeling.

Gemeend verontwaar­digd?

Het afdwingen en implemente­ren van deze en andere belangrijk­e beleidsmaa­tregelen blijft een uitdaging. De verantwoor­delijkheid hiervoor eenzijdig bij activisten en middenveld­organisati­es leggen is niet correct. De strijd tegen racisme is in de eerste plaats een verantwoor­delijkheid van de overheid, stellen ook de VN. Om het tij te keren, hebben we politici nodig die zich engageren. Politici die het belang van de antiracist­ische strijd inzien voor minderheid­sgroepen, maar ook voor de bredere samenlevin­g. Beleidsmak­ers die racisme niet zien als iets relatiefs. Beleidsmak­ers die het niet houden bij mooie woorden, maar tot daden overgaan met gevoelde, reële effecten.

Binnenkort zijn er verkiezing­en. Als de verontwaar­diging van politieke partijen inzake racistisch­e incidenten gemeend is, dan wil ik dat ook vertaald zien in hun partijprog­ramma’s en vervolgens in de regeerakko­orden. De concrete voorstelle­n om racisme in al zijn verschijni­ngsvormen aan te pakken, zijn er.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium