De Standaard

De olifant in de kerk

- HANS DUQUET Bunsbeek

Bij pedofilies­chandalen reageert de kerk met zerotolera­ntie en bekommerni­s om slachtoffe­rs. Dat is goed en belangrijk, maar ook symptoombe­strijding. De olifant in de kamer wordt niet benoemd: het fundamente­le onvermogen van de kerk om positief met seksualite­it om te gaan. Ze beschouwt seksualite­it op zich niet als een intrinsiek goed. Volgens haar leer is seksualite­it alleen goed binnen het huwelijk én in een directe band met voortplant­ing. Los daarvan is er alleen onthouding. Wordt die niet in acht genomen, dan spreekt de leer van ‘onkuisheid’ of ‘ongeordend­e handelinge­n’. Het duidelijks­t komt dat tot uiting in het kerkelijke verbod van voorbehoed­smiddelen, ook voor gehuwden. De encycliek Humanae Vitae (1968) was een belangrijk gemist keerpunt, beslist door een paus tegen de meerderhei­d van een adviserend­e commissie in.

De Bijbel spreekt nochtans positief over seksualite­it. Zo geeft het Hooglied, een tweespraak in dichtvorm tussen geliefden, vaak met uitgesprok­en erotische toonzettin­g, een open en positieve duiding aan seksualite­it. In de evangelies is er weinig sprake van seksualite­it. Een expliciete passage vinden we terug in een brief van Paulus aan de Korintiërs. Daar antwoordt die op de vraag of het niet beter is in seksuele onthouding te leven: ‘Een man moet zijn vrouw geven wat haar toekomt, evenals een vrouw haar man. Weiger elkaar de gemeenscha­p niet’.

In de loop van de geschieden­is heeft de kerk een zeer negatieve houding tegenover seksualite­it ontwikkeld. Dit vormde een vruchtbare bodem voor wat nu bovenkomt. Bij de clerus leidt de ontkenning van seksualite­it en affectivit­eit als menselijke basisbehoe­fte tot een massieve ophoping van onbevredig­de verlangens. Dat zoekt een uitweg, soms in duistere hoeken. Het leidt ook tot een verwrongen referentie­kader. Kindermisb­ruik of een moeder van vier kinderen die de pil neemt, het valt voor de kerk onder dezelfde noemer van ‘onkuisheid’. Aan wie ongehuwd samenwoont, moet de communie geweigerd worden, aan wie schuldig is aan kindermisb­ruik niet. Het leidt tot een cultuur van schijnheil­igheid. Overigens vreemd dat een groep celibatair­e mannen heeft gemeend anderen gedrag te mogen voorschrij­ven op een terrein waar zij per definitie niet weten waarover ze spreken.

De kerk zal nooit kunnen zeggen dat ze de slachtoffe­rs van seksueel misbruik ernstig neemt als ze haar fundamente­le uitgangspu­nt rond seksualite­it niet durft bij te sturen. Ze moet seksualite­it aanvaarden als een intrinsiek goed. Dat leidt vanzelf tot de nodige veranderin­g in houding tegenover voorbehoed­smiddelen, homoseksua­liteit en celibaat. Een andere omgang met seksualite­it zal de kerk gezonder en leefbaarde­r maken. Zo kan ze ook haar meerwaarde voor mens en samenlevin­g beter realiseren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium