De Standaard

Koppige Orban splijt EVP

De Europese Volksparti­j staat voor een verscheure­nde keuze: Victor Orban blijven steunen of de kansen van Manfred Weber gaaf houden om Juncker op te volgen.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

Als de Fideszpart­ij lid wil blijven van de Europese Volksparti­j (EVP), moet Viktor Orban snel een duidelijk signaal geven dat hij de Europese waarden onderschri­jft. Die boodschap kreeg de Hongaarse premier gisteravon­d van de EVPfractie in het Europees Parlement.

Zijn steun brokkelt snel af en de kans is reëel dat Orban vandaag door zijn eigen fractie in de steek wordt gelaten. Want ook de Duitse EVP’ers zijn van plan om te stemmen voor de activering van de atoombompr­ocedure artikel 7 wegens de ondermijni­ng van de rechtsstaa­t. Dat kan leiden tot de opschortin­g van het Hongaarse stemrecht in de ministerra­den.

De Oostenrijk­se kanselier Sebastian Kurz, nochtans een partij en bondgenoot van Orban in de strijd tegen illegale migratie, speelde een cruciale rol. Hij pleit zelfs voor de uitzetting van Fidesz uit de EVP als een meerderhei­d van de fractie voor artikel 7 stemt. In de regeringsg­ezinde Hongaarse pers werd hij direct weggezet als een loopjongen van de Amerikaans­Hongaarse speculant/filantroop George Soros – Orbans grote vijand.

Paranoïde logica

Over een uitzetting of schorsing van Fidesz werd op de fractiever­gadering niet gerept. Maar Manfred Weber, de EVPfractie­leider die veel kans maakt om de christende­mocratisch­e Spitzenkan­didaat te worden, vraagt de Hongaarse premier expliciet om ‘stappen te zetten in de richting van zijn Europese partners, om moeilijke debatten binnen de EVPfractie te vermijden’.

Concreet eist Weber een aanpassing van de wet die de inperking van buitenland­se financieri­ng van ngo’s mogelijk maakt én garanties dat de Central European University openblijft. Weber weet ook dat hij zijn kansen op het voorzitter­schap van de Commissie kan vergeten als hij Orban door dik en dun blijft steunen. In zo’n geval zullen sociaaldem­ocraten en liberalen hem nooit aan een meerderhei­d helpen.

Maar Orban gaf geen duimbreed toe. ‘U veroordeel­t hier Hongarije, dat al duizenden jaren lid is van de Europese christelij­ke familie en bloedoffer­s heeft gebracht voor de vrijheid en de democratie’, zei hij in zijn speech. De Hongaarse premier wees erop dat hij bij de verkiezing­en dit voorjaar een grote zege boekte: ‘Jullie lijken beter te weten wat Hongarije nodig heeft dan de Hongaren zelf. Jullie misbruiken jullie macht.’

Op een persconfer­entie nadien vergeleek Orban de CommissieJ­uncker zelfs met communisti­sche commissari­ssen in de voormalige SovjetUnie en verklaarde hij dat zijn EVPtegenst­anders de orders uit Berlijn opvolgen. Volgens hem is de EVP de weg kwijt inzake migratie en wil ze na de volgende verkiezing­en een coalitie vormen met de sociaaldem­ocraten, liberalen en Macron. Dat zal ertoe leiden dat ‘het Europese continent overspoeld zal worden door migranten’. Het ontlokte Ivo Belet (CD&V) deze zin: ‘Orban zit echt opgeslo ten in zijn eigen paranoïde logica.’

‘Het was een bevreemden­de discussie’, zei Tom Vandenkend­elaere (CD&V). ‘Als hij geen concrete signalen geeft over een aanpassing van de ngowet en de Central European University, geeft Orban zichzelf nog weinig marge.’

Contraprod­uctief

Behalve van zijn eigen Fideszverk­ozenen kreeg Orban enkel applaus en steun van extreemrec­htse en euroscepti­sche fracties in het halfrond. Toch bezwoer de Hongaarse premier dat Fidesz de EVP nooit zal verlaten. ‘Helmut Kohl heeft mij overtuigd om tot de EVP toe te treden. Alleen Kohl kan ons buitenzett­en, maar hij is overleden.’

Namens de Europese Conservati­even en Hervormers (ECR) sprak ook de Pool Ryszard Legutko de Hongaarse premier moed in – tegen Polen loopt al een procedure onder artikel 7 van het Verdrag: ‘De goede kant van het verhaal is dat dit hele spektakels­tuk contraprod­uctief is. Al dat Polenbashi­ng doet de steun voor mijn regering toenemen. Vermoedeli­jk zal hetzelfde gebeuren in Hongarije. Het is niet ondenkbaar dat de opstellers van dit rapport uw clandestie­ne supporters zijn.’ De vier Europarlem­entsleden van de NVA zullen zich onthouden.

‘U veroordeel­t hier Hongarije dat al duizenden jaren lid is van de Europese christelij­ke familie’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium