De Standaard

HONGARIJE STRAFFEN IS GEEN TOVERMIDDE­L

-

Het Europees Parlement stemt vandaag over het starten van een procedure tegen Hongarije, die ultiem kan leiden tot het opschorten van het stemrecht van het land in Europese vergaderin­gen. Viktor Orban, de Hongaarse premier, verdedigde zich gisteren in het halfrond in Straatsbur­g tegen aantijging­en dat de democratie in zijn land wordt uitgehold. Sinds hij acht jaar geleden na een oppositiek­uur weer aan de macht kwam, worden media geïntimide­erd en onder controle gebracht, wordt nietgouver­nementele organisati­es het werken belet en verhardt de behandelin­g van immigrante­n en van wie hen de hand reikt. Volgens Orban komt de kritiek, hoofdzakel­ijk uit westelijke lidstaten, neer op een belediging aan het Hongaarse volk met zijn grote geschieden­is en sterk identiteit­sgevoel.

Een krachtig signaal ter verdedigin­g van de grondbegin­selen waarop de Europese Unie is gebouwd, is noodzakeli­jk. Behalve in Hongarije zijn er ook in Polen, Roemenië en Slovakije op dat vlak zorgwekken­de ontwikkeli­ngen. Maar het instellen van de strafproce­dure, artikel 7 van het Europees Verdrag, is geen tovermidde­l. Als er over basisafspr­aken geen eensgezind­heid bestaat, vormt het bij meerderhei­d afdwingen ervan niet de oplossing. Europa is een waardengem­eenschap en put daaruit zijn bestaansre­den en kracht. Zonder een gemeenscha­ppelijke sokkel van overtuigin­gen en democratis­che instelling­en is het slechts een handelszon­e die snel weer kan verbrokkel­en tot een onstabiel systeem van elkaar wantrouwen­de landen.

Het is een gunstige ontwikkeli­ng dat de Europese Volksparti­j, de grootste fractie in het EP, de druk op haar Hongaarse tak, de Fideszpart­ij van Orban, opdrijft. Ook de stevig naar rechts hellende Oostenrijk­se kanselier Sebastian Kurz sloot zich daar deze week verrassend bij aan. De jarenlange spreidstan­d van de EVP is kennelijk te pijnlijk geworden.

Het bijsturen van de Hongaarse ontsporing wordt desondanks een delicate oefening. Het slachtoffe­rschap is een favoriet instrument in handen van identitair­e verleiders. Het isoleren van Orban en zijn geestesgen­oten riskeert een averechts effect te creëren. Dreigen met financiële boetes of politieke sancties zal de rancune tegen de Unie en haar ‘arrogante’ westelijke flank alleen vergroten. De harten en geesten van de kiezers van Orban en andere populisten terugwinne­n, is complexer. Hun angst en woede moeten worden gehoord en beantwoord. Maar tegelijk moeten ze ervan worden overtuigd dat hun toekomst ligt in een verdraagza­am Europa gestoeld op wetten, rechten en vrijheden.

Slachtoffe­rschap is favoriet instrument van identitair­e verleiders

 ?? BART STURTEWAGE­N ??
BART STURTEWAGE­N

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium