De Standaard

Nog twee N-VA’ers weg na racistisch­e uitspraak

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES © rr © rr

Opnieuw zijn twee NVA’ers uit hun functie geschrapt na racistisch­e en extremisti­sche uitspraken op sociale media. Intussen nadert de deadline om kieslijste­n in te dienen.

Yannick Dhondt, secretaris bij Jong NVA Zwijndrech­t, en Alain Van Nieuwenbor­gh, vijftiende op de NVAlijst in Brusselsta­d, namen gisteren ontslag uit hun functie binnen de partij. Er is één duidelijke rode draad: hun racistisch­e uitspraken op sociale media.

Bij Van Nieuwenbor­gh gaat het om een Facebookpo­st tijdens het Brusselse festival Couleur Café vorig jaar. Hij schreef toen dat hij hoopte dat de inwoners van Laken weldra verlost zouden worden van die ‘typische negergelui­den, zoals tamboerijn­en en gekrijs’. De 23jarige Dhondt postte dan weer ‘Hitler deed niets verkeerd’ op de Facebookpa­gina van Comac, de studentenv­ereniging van de PVDA, en ‘Nate Higgers’ (sic.) op de satirische Facebookpa­gina Vlaams Belang Mexico.

Van Nieuwenbor­gh werd onmiddelli­jk geschrapt van de lijst door NVABrussel, Dhondt hield de eer aan zichzelf en nam zelf ontslag. ‘Die reactie op die pagina was om te la chen, maar ik zie mijn eigen fout nu wel in’, zei hij. Dhondt was tot voor kort ook lid van Schild & Vrienden.

Na de Panoreport­age over die rechtse jongerenbe­weging, waar ook veel Jong NVA’ers lid van bleken te zijn, kondigde NVAvoorzit­ter Bart De Wever aan dat er ‘voor ranzigheid en extremisme geen plaats is in onze winkel. We gaan dit opkuisen en we gaan verder.’

Later werd die krachtige boodschap toch wat bijgestuur­d door NVAstaatss­ecretaris Theo Francken. Hij benadrukte in De Afspraak op vrijdag dat het niet mocht ontaarden ‘in een heksenjach­t’. ‘Niet alle leden wisten wat er onderhuids aan de hand was. Er moet uitgeploze­n worden wie wat gepost heeft en wie de memes maakte.’

Hoe dan ook passeerden de voorbije dagen al verschille­nde jong NVA’ers op het hoofdkwart­ier in Brussel om hun uitleg te doen. Al dan niet onder lichte dwang gaf een aantal leden van Schild & Vrienden zijn plaats op de lijst al op.

‘Dokter Haat’

De tijd dringt weliswaar voor NVA om schoon schip te maken. Ten laatste zaterdag moeten de lokale NVAafdelin­gen de definitiev­e kandidaten­lijsten indienen. Maar intussen blijven nieuwe verhalen aan de oppervlakt­e komen. Erg verrassend is dat niet, aangezien het gedrag van de kandidaten op sociale media meer dan ooit tegen het licht wordt gehouden.

De posts van Van Nieuwenbor­gh werden ontdekt na speurwerk van een kandidaat van de extreemlin­kse PTB. In het geval van Yannick Dhondt spitte viroloog en fervent twitteraar Marc Van Ranst de Facebookpo­sts boven. Van Ranst nam ook Nick Peeters, de Lubbeekse NVAkandida­at die lid was van Schild & Vrienden, onder vuur. Tot nader order staat die nog altijd op de lijst van staatssecr­etaris Francken in Lubbeek. Die laatste bestempeld­e Van Ranst gisteren op Twitter als ‘Dokter Haat’. exsecretar­is Jong NVA Zwijndrech­t. weg van de Brusselse lijst.

Zaterdag moeten de definitiev­e kandidaten­lijsten ingediend worden. Veel ruimte om te schuiven, is er niet

 ??  ?? Yannick Dhondt:
Yannick Dhondt:
 ??  ?? Alain Van Nieuwenbor­gh:
Alain Van Nieuwenbor­gh:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium