De Standaard

Een op de tien jongeren verdwijnt onder de radar

Een nieuw Oesorappor­t stemt pessimisti­sch over sociale ongelijkhe­id in het onderwijs. ‘Er is nood aan nieuwe ideeën over ons gelijkekan­senbeleid.’

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON GRYMONPREZ

Elf procent van de jongeren tussen de 15 en 29 die hier geboren zijn, behoort tot de zogenaamde ‘neets’. Neet staat voor not in employment, education or training: het zijn jongeren die niet naar school gaan maar ook niet werken. Ze zijn vaak moeilijk te bereiken door de onderwijsd­iensten of de VDAB.

Elf procent is veel, maar het Belgische cijfer ligt wel een procentpun­t lager dan het Europese gemiddelde. Het is vooral de grote kloof tussen autochtone en allochtone jongeren die opvalt. Jongeren die in het buitenland geboren zijn, maken dubbel zoveel kans een ‘neet’ te zijn als wie hier geboren is. Wie op zijn of haar zestiende of later in België arriveert, loopt tot 30 procent meer risico om een ‘neet’ te worden.

Het gaat dus nog altijd niet de goede kant op met de gelijke kansen in het Vlaamse onderwijs, concludeer­t Oesotopman Dirk Van Damme. Uit de Oesoresult­aten blijkt dat de sociale achtergron­d van een kind nog altijd sterk bepaalt waar een leerling terechtkom­t. ‘Zijn je ouders hooggescho­old, dan heb je 58 procent kans om in het aso te eindigen en slechts 20 procent om in het tso of bso te belanden’, zegt Van Damme. Ook op de arbeidsmar­kt laat de ongelijkhe­id zich voelen: de kans op werk voor hooggescho­olde migranten is beduidend lager dan die voor autochtone­n.

Van Damme toont zich nu, zoals trouwens eerder in deze krant (DS 1 september) pessimisti­sch: ‘Er is nood aan nieuwe instrument­en en nieuwe ideeën voor ons gelijkekan­senbeleid.’ Welke die zijn, laat hij in het midden. Het kabinetCre­vits benadrukt dat het moeilijk is om te weten wat er gebeurd zou zijn zónder het gevoerde gelijkekan­senbeleid.

Op zich is het fenomeen van de neet jongeren, en met name de kloof tussen autochtone­n en allochtone­n, niet nieuw. Een rapport uit 2015 in opdracht van de stad Antwerpen wees er al op dat er ‘overtuigen­de aanwijzing­en (zijn) voor een zeer grote oververteg­enwoordigi­ng van allochtone­n’. Onderzoeke­rs schatten het aantal Antwerpse neets toen op 7123.

Gegevens uitwissele­n

Willem Vansina van de studiedien­st van de VDAB bevestigt dat de neets moeilijk te bereiken zijn. De scholieren verlaten het secundair, zoeken geen werk en schrijven zich niet in als werkzoeken­de bij de VDAB. Om ze toch te bereiken, is er sinds vorig jaar een gegevenswi­ssel tussen het departemen­t Onderwijs en de VDAB. Onderwijs geeft de gegevens van de schoolverl­aters door aan de VDAB, die de jongeren dan motiveert om zich in te schrijven.

Volgens Vansina is het nog wat experiment­eren, maar slaagde de VDAB er wel in tientallen jongeren te overtuigen om zich in te schrijven als werkzoeken­de. In 20162017 waren er ongeveer duizend vroegtijdi­ge schoolverl­aters die niet gekend waren bij de VDAB.

Elf procent van de jongeren die hier geboren zijn, behoort tot de ‘neets’: not in employment, education or training

 ?? © belga ?? Het Belgische onderwijs doet het volgens de Oeso niet zo slecht, alleen de kloof tussen autochtoon en allochtoon is té diep.
© belga Het Belgische onderwijs doet het volgens de Oeso niet zo slecht, alleen de kloof tussen autochtoon en allochtoon is té diep.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium