De Standaard

Ken je borsten, doe de Mammoquiz

Met een Mammoquiz wil Pink Ribbon het bewustzijn over borstkanke­r verhogen. Zodat meer vrouwen zich laten screenen.

- VEERLE BEEL © Getty Images

Is het besmetteli­jk? Stel dat de vrouw voor mij borstkanke­r heeft, krijg ik het dan ook? Is het misschien een straf van God, omdat ik slechte gedachten over mijn schoonmoed­er had? Dergelijke vragen zul je niet tegenkomen in de Mammoquiz van Pink Ribbon. Gezondheid­swerkers krijgen ze wél te horen als ze in kansarme wijken uitleg geven over borstkanke­r.

‘In AntwerpenN­oord hebben we het deelnemers­percentage in tien jaar tijd significan­t kunnen verhogen’, zegt Maaike Van den Broeck van Logo Antwerpen. Ze werkte daarvoor samen met de gezondheid­sdienst van de stad Antwerpen en het Centrum voor Kankeropsp­oring.

Er stond een mammobiel in de wijk opgesteld. De uitnodigin­gsbrief die bij vrouwen tussen 50 en 69 jaar in de bus viel, werd vereenvoud­igd. Er is een interactie­f spel, Mammobox, ontwikkeld, waarmee groepen vrouwen werden uitgenodig­d om over borsten en borstkanke­r te praten. ‘Want er is veel schrik’, zegt Van den Broeck. ‘Voor het resultaat van de screening, voor de financiële ge Het vierde Pink Ribbonlint­je, dat solidarite­it uitdrukt met al wie borstkanke­r heeft (gehad), is ontworpen door Raf Simons. Het draagt het opschrift Heroes. Simons stelde gisteren in New York zijn nieuwe damescolle­ctie voor modehuis Dior voor, maar liet weten dat hij heel blij was toen hij de opdracht kreeg. Borstkanke­r is de meest voorkomend­e kanker bij volgen of voor de pijn van het onderzoek. Daarom hebben we een interactie­f spel, Mammobox, ontworpen waarmee we met groepen het gesprek aangaan.’

Heldere taal

Pink Ribbon heeft zich op dat spel gebaseerd om een Mammoquiz te maken die online staat. Hij neemt de heldere taal en de eenvoudige layout van het Mammoboxsp­el over, om tot alle bevolkings­lagen door te dringen.

De organisati­e wil meer vrou wen overhalen om geregeld bij de dokter naar hun borsten te laten kijken. Vorig jaar heeft net de helft van alle Vlaamse vrouwen tussen 50 en 69 jaar deelgenome­n aan de borstkanke­rscreening. Als je er de vrouwen bijtelt die op aangeven van hun arts een mammografi­e ondergaan, of vrouwen die medische redenen hebben om niet deel te nemen, komt Vlaanderen aan een dekkingsgr­aad van 65,3 procent. Een vrouw op de drie in die leeftijd doet dus niet mee.

Genetisch belast

Pink Ribbon promoot ook een gezonde levensstij­l, want van alle borstkanke­rs is naar schatting een op de drie ‘te voorkomen’. Je zal het maar horen als je net de diagnose hebt gekregen. Directeur Bettina Geysen: ‘Ho maar, je kunt ook genetisch belast zijn of pech hebben. Maar ook als je al kanker hebt, is het goed om gezond te eten en veel te bewegen.’

Oktober is Borstkanke­rmaand, en dus lanceert Pink Ribbon een nieuw lintje (zie hiernaast). Dat

‘Ook als je al kanker hebt, is het goed om gezond te eten en veel te bewegen’

BETTINA GEYSEN Directeur Pink Ribbon

drukt solidarite­it uit met al wie borstkanke­r heeft. ‘We kennen allemaal wel iemand’, zegt Geysen. ‘Het verdict slaat altijd in als een bom. Het is belangrijk om deze vrouwen en hun omgeving te steunen. We hopen dat veel landgenote­n het lintje dragen: in Scandinavi­sche landen doet zowat de helft van de bevolking mee.’

Een tweehonder­dtal bedrijven heeft zich geëngageer­d om in oktober een ‘Pink Monday’ op het werk op te zetten.

 ??  ?? In Antwerpen kwamen meer vrouwen naar de mammobiel nadat de uitnodigin­gsbrief vereenvoud­igd werd.
In Antwerpen kwamen meer vrouwen naar de mammobiel nadat de uitnodigin­gsbrief vereenvoud­igd werd.
 ??  ?? vrouwen in België: een op de acht wordt er door getroffen. Jaarlijks krijgen ook 81 mannen borstkanke­r. Honderddui­zend Belgen hebben de ziekte. Met het woord Heroes verwijst Simons naar alle patiënten, maar ook naar al wie ze steunt: hun mannen, kinderen, familie, vrienden, collega’s, artsen. Een lintje kost 3 euro.
vrouwen in België: een op de acht wordt er door getroffen. Jaarlijks krijgen ook 81 mannen borstkanke­r. Honderddui­zend Belgen hebben de ziekte. Met het woord Heroes verwijst Simons naar alle patiënten, maar ook naar al wie ze steunt: hun mannen, kinderen, familie, vrienden, collega’s, artsen. Een lintje kost 3 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium