De Standaard

Zeg niet ‘klassen’ maar ‘nesten’

- STEFFIE GEYSENS © hh/Marcel van den Bergh

Nog te veel jongeren voelen zich niet thuis op school. Ze worden gepest of zitten slecht in hun vel. Het pilootproj­ect ‘Warme Scholen’ ijvert voor een zachtere cultuur.

54 basis en secundaire scholen, zoals het VTI in Brugge en het SintPieter­scollege in Leuven, startten vorig schooljaar met het project ‘Warme Scholen’. In drie jaar tijd willen ze zich herorganis­eren tot een warme plek waar de betrokkenh­eid van de leerkracht de paar lesuren per week overstijgt. Gisteren werden de deelnemend­e scholen voorgestel­d door de ministers Hilde Crevits (CD&V), Jo Vandeurzen (CD&V) en Sven Gatz (Open VLD).

De aandacht voor een warme cultuur op school is geen overbodige luxe vinden de initiatief­nemers, waaronder Flanders Synergy, Broeders van Liefde, GO! en het Katholiek Onderwijs Vlaanderen. In juni nog bleek uit onderzoek van de Universi teit Gent dat bijna de helft van de Vlaamse jongeren zegt dat ze al gepest werden, al dan niet via het internet.

Warme Scholen is een initiatief van het Fonds GavoorGelu­k, dat werkt rond preventie van depressie en suïcide in Vlaanderen en zo wil bijdragen tot meer geluk in de samenlevin­g.

Geen prestaties zonder relaties

Maar hoe maak je van een school een warme plek? De deelnemers doen dat op verschille­nde manieren. Sommige scholen werken voortaan in ‘nesten’, ‘tuinen’ of ‘families’. Een aantal leerkracht­en is samen verantwoor­delijk voor de groep en schuift met de jaren mee met de leerlingen. Scholen kunnen ook kiezen voor minder ingrijpend­e veranderin­gen, zoals het organisere­n van vormingsse­ssies rond geweldloze communicat­ie of rond pesten en teamwork.

‘Het is een totaalaanp­ak zonder dat het extra uren vereist’, zegt Ferre Laevers, onderzoeke­r bij Cego, het Centrum voor ervaringsg­ericht on Leerkracht­en geven aan dat de derwijs. Want de leerlingen zelf zijn een belangrijk­e speler in de cultuurver­andering: hun ideeën zullen de scholen de komende jaren mee vorm geven. Leerkracht­en worden daarom extra gecoacht in het ondersteun­en van en omgaan met die ideeën.

De feedback na een jaar klinkt alvast positief, zegt projectcoö­rdinator Hakima El Meziane. ‘Leerkracht­en geven aan dat ze nu eindelijk hun job kunnen doen, omdat de vertrouwen­srelatie met de leerling verbe verbetert.

‘Een leerkracht is er niet alleen voor kennisover­dracht’

terd is. Dat is ook wat we willen bereiken. Een leerkracht is er niet alleen voor de kennisover­dracht.’ Of om het met de woorden van onderzoeke­r Ferre Laevers te zeggen: geen prestaties zonder relaties.

Het belangrijk­ste resultaat, hoe de leerlingen zich voelen, kennen we pas in 2020. Daarvoor vullen de leerlingen nu twee tot drie keer per jaar een vragenlijs­t in via de app Looqin. Daarin wordt gepolst naar hun welbevinde­n en betrokkenh­eid.

HAKIMA EL MEZIANE Projectcoö­rdinator Warme Scholen

 ??  ?? vertrouwen­srelatie met de leerlingen
vertrouwen­srelatie met de leerlingen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium