De Standaard

Hoe tijdloos is Philippe Close?

De kans dat Philippe Close (PS) ondanks het Samusocial­schandaal de Brusselse sjerp mag houden, lijkt elke dag groter te worden.

- VAN ONZE REDACTRICE MARJAN JUSTAERT

Als de PScampagne­machinerie zich op gang trekt, laat ze niets aan het toeval over. De voorstelli­ng van de Brusselse kandidaten, gisteren, vond plaats in de majestueuz­e Cinema Palace – eeuwenoud, prachtig gerenoveer­d en in het hart van de voetganger­szone. Er staat veel op het spel voor burgemeest­er Philippe Close. Ofwel is het op 14 oktober party, ofwel is het ‘parti’ voor Monsieur Showbizz en blijft hij een tussenpaus.

De man heeft humor – en dat lusten de Brusselaar­s wel. ‘De locatie is inderdaad symbolisch. Cinema Palace is een fantastisc­he cultuurtem­pel en hij is niet van de stad. Dat bestaat wel degelijk’, lacht Close. Al is hij niet opeens de man van de privatiser­ing geworden.

Met een oldskool socialisti­sch programma probeert Close de Brusselse kiezer te verleiden. De ‘ville à 10 minutes’ staat centraal: elke Brusselaar moet op tien minuten afstand een school, wijkwerkin­g, crèche, sportinfra­structuur of groene ruimte hebben.

‘Ook al gaat het vandaag meestal over veiligheid of identiteit, wij willen inzetten op het handelsmer­k van de PS: onderwijs en gezondheid’, zegt hij. Dat mag letterlijk genomen worden. Nu de gemeente Schaarbeek zich terugtrekt uit het openbare ziekenhuis Brugmann, neemt BrusselSta­d haar plaats in. Ook in Anderlecht versterkt de stad haar greep op het ziekenhuis. ‘Dat is een politieke keuze: Schaarbeek – waar de PS niet in het bestuur zit – wil zich als lokaal bestuur niet bezighoude­n met volksgezon­dheid, wij zullen de publieke medische sector blijven versterken.’

‘Postjes’, het woord is gevallen. De Brusselse politiek werd het voorbije jaar geteisterd door schandalen. De riante vergoeding­en bij de daklozenor­ganisatie Samusocial kostten burgemeest­er Yvan Mayeur en OCMWvoorzi­tster Pascale Peraïta de kop. Brus selaars reageerden gedegoutee­rd op de uitwassen van zelfverrij­king en cliëntelis­me.

Close, in alle opzichten de tegenpool van Mayeur, heeft er alles aan gedaan om de augiasstal uit te mesten. De voormalige roi de cumul verdient vandaag 4.700 euro per maand en zit alleen nog in de besturen waar hij naar eigen zeggen ‘echt nodig is als burgemeest­er’, en dat onbezoldig­d. Er is grote kuis gehouden in het aantal mandaten van de stad (van 800 naar 350), er zijn zeven vzw’s afge schaft en er is voor 700.000 euro bespaard op de vergoeding­en. Veel Brusselaar­s lijken dat te appreciëre­n. Bovenal doet de tijd zijn werk: over de schandalen gaat het nauwelijks nog in de stroête van Brussel.

Vrijzinnig­e as

Of de schandalen doorwegen in het stemhokje, is de vraag: in de peilingen doet de PS het niet zo slecht. Maar dan volgt de coalitievo­rming. Minstens drie partijen profileren zich als de partij van de vernieuwin­g: EcoloGroen, de NVA en ook Change.Brussels, de burgerbewe­ging rond Ans Persoons.

PSvoorzitt­er Elio Di Rupo steekt niet onder stoelen of banken dat hij bij voorkeur coalities ziet ontstaan van socialiste­n, ecologiste­n en Défi. Zonder de MR, zonder de ‘verraders’ van het CDH. Maar zelfs al kan EcoloGroen zonder gewetenspr­oblemen met le nouveau PS in zee gaan, dan speelt er iets anders: religie. De roodblauwe coalitie staat als één man achter het hoofddoeke­nverbod in de scholen en achter het loket. De groenen hebben regelmatig geprobeerd om die beslissing terug te draaien.

Net daarom zou de verrassing van Brussel kunnen zijn dat er geen verrassing is en de PS voortbestu­urt met de liberalen van Alain Courtois en Els Ampe. De vrijzinnig­e as vormt een stevige basis voor de alliantie, bovendien is Close een sociaaldem­ocraat. Als bankierszo­on is hij minder donkerrood dan Yvan Mayeur.

Er is grote kuis gehouden in het aantal mandaten, er zijn zeven vzw’s afgeschaft en er is voor 700.000 euro bespaard

 ?? © ID/photo agency ?? Philippe Close: ‘Het gaat vandaag vaak over veiligheid, wij zetten in op onderwijs en gezondheid.’
© ID/photo agency Philippe Close: ‘Het gaat vandaag vaak over veiligheid, wij zetten in op onderwijs en gezondheid.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium