De Standaard

Spierballe­ngerol samen met Chinese grote broer

Rusland houdt zijn grootste militaire oefeningen sinds de Koude Oorlog. Belangrijk­er nog: onder de 300.000 soldaten zijn er ook 3.500 Chinese.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

Ten oosten van de Russische Oeral zijn belangrijk­e militaire oefeningen begonnen. De komende dagen zullen niet minder dan 300.000 soldaten, 36.000 tanks, 10.000 gevechtsvl­iegtuigen en helikopter­s en 80 schepen hun paraatheid testen. Het wordt de grootste militaire training in Rusland sinds het einde van de Koude Oorlog, verkondigd­e de Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, enkele dagen geleden.

Vostok2018, oftewel Oost2018, heet de training en ze ontplooit zich in het Russische Verre Oosten en verder rond Japan, de Beringstra­at en de Zee van Ochotsk. Tegenwoord­ig oefent het Russische leger elk jaar in een andere strategisc­he richting: vorig jaar zaten de troepen in het westen van het land met de operatie Zapad2017, West 2017.

Qua naamgeving zijn de Russen vrij transparan­t over hun militaire

oefeningen. Het belang van deze training ligt evenwel niet in haar grote voetafdruk, maar wel in de aanwezighe­id van 3.500 Chinese militairen. Hun symbolisch­e waarde is veel groter dan hun inzet op het exercitiet­errein. Het is nog nooit gebeurd – ook niet ten tijde van het Warschaupa­ct – dat een ‘buitenstaa­nder’ mag deelnemen aan militaire oefeningen op Russische bodem, want dat vereist een mate van vertrouwen die de Russen zelden aan een ander land geven. De Russische president, Vladimir Poetin, verwees gisterocht­end expliciet naar het vertrouwen dat de beide landen bindt. De periode dat het Kremlin China als een bedreiging zag, is voorbij. Het is tijd om toenaderin­g te zoeken.

Europese sancties

Rusland zit in slechte papieren. De Amerikaans­e en Europese sancties beletten de Russische economie een versnellin­g hoger te gaan, terwijl Poetin die economisch­e

groei broodnodig heeft om zijn popularite­it op te krikken. China kan hem helpen zijn land er weer bovenop te brengen.

Sinds mei dit jaar is China de grootste invoerder van Russische olie geworden. Het land is al enkele jaren de belangrijk­ste handelspar­tner van Rusland en het is de bedoeling dat de economisch­e samenwerki­ng op verschille­nde vlakken wordt uitgebreid.

Chinese investeerd­ers

De Chinese investeerd­ers kunnen de gaten opvullen die de westerse sancties veroorzake­n. Zij zijn bovendien beter gedekt tegen de avonturen die investeren in Rusland met zich meebrengt, omdat ze kunnen rekenen op de steun van hun regering. De toenaderin­g zal ook zijn vruchten afwerpen voor China, dat zijn export zal zien dalen als gevolg van de verhoogde Amerikaans­e invoertari­even.

In de huidige wereldorde lijkt het voor het Kremlin ook goed om zich tegen China aan te schurken. Rusland is een vurige verdediger van een multipolai­re wereld waarin de Verenigde Staten niet langer de hoofdrol spelen. China kan, in de ogen van de Russen, bijdragen aan een beter mondiaal machtseven­wicht. Peking is voor Moskou in die nieuwe wereldorde een goede partner, aangezien beide landen op een andere wijze naar democratie en mensenrech­ten kijken dan het Westen. In tegenstell­ing tot de EU zal China Rusland nooit openlijk terechtwij­zen.

Op het Navohoofdk­wartier is men verbaasd over de openheid waarmee Rusland over Vostok2018 communicee­rt. Niet alleen zetten de Russen de enorme omvang van deze oefeningen in de verf, maar ze vinden het ook belangrijk om te vertellen dat China eraan deelneemt. Het is een boodschap die aan het westerse defensiebo­ndgenootsc­hap niet mis te verstaan is: wij hebben een grote broer die aan onze kant staat.

Voor het eerst mag een buitenstaa­nder meetrainen op Russische bodem. Zelfs tijdens het Warschaupa­ct gebeurde dat nooit

 ?? © epaefe ?? Generaal Gerasimov (tweede van l.) vertelt buitenland­se diplomaten over de manoeuvres die zich ontplooien in het Russische Verre Oosten.
© epaefe Generaal Gerasimov (tweede van l.) vertelt buitenland­se diplomaten over de manoeuvres die zich ontplooien in het Russische Verre Oosten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium