De Standaard

Nederland is op vijf na gelukkigst­e land

-

Na een decennium van pessimisme en economisch­e crisis lijken Nederlande­rs welvarende­r én gelukkiger. Dat laat zich ook voelen in hun consumptie­patroon.

De Nederlande­rs geven hun leven een score van 7,8 op 10. Ze zijn gezond, hun levensverw­achting stijgt, ze zijn over het algemeen goed opgeleid en tevreden over hun woning en hun werk ... Al die positieve gevoelens katapulter­en Nederland in het lijstje van gelukkigst­e landen naar de zesde plaats. Ter vergelijki­ng: België staat op de elfde plaats.

Meer dan de helft van onze noorderbur­en vindt dat het de goede kant opgaat met het land – dat is voor het eerst in tien jaar.

Dat het goed gaat met Nederland is niet alleen een gevoel, het blijkt ook uit de statistiek­en, zegt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in ‘De sociale staat van Nederland 2018’. De ‘misèreinde­x’ van werklooshe­id, overheidst­ekort en inflatie ligt in Nederland weer op het niveau van voor de financiële en economisch­e crisis. Nederland scoort op die vlakken beter dan het gemiddelde in de Europese Unie.

Maar het beeld van het welvarende, tevreden Nederland sluit een derde van de inwoners uit. Vier procent van de volwassene­n is ronduit arm – het SCP spreekt van ‘gedeprivee­rden’.

Hun tevredenhe­id is er de afgelopen tien jaar aanzienlij­k op achteruitg­egaan – al lijkt er in 2018 geen sprake van een verdere verslechte­ring.

Nederlande­rs behoren samen met de Denen, Zweden, Luxemburge­rs en Maltezen tot de Europeanen die het positiefst oordelen over het functioner­en van hun democratie. Nederlande­rs koesteren een groot vertrouwen in elkaar en in hun instelling­en. Dat had tijdens de crisis (2008 2014) een knauw gekregen, maar het heeft zich nu hersteld.

Wat wel opvalt, is de kloof tussen hoog en laagopgele­iden inzake vertrouwen in de samenlevin­g en de politiek. Bij de laagopgele­iden zegt bijvoorbee­ld slechts 30 procent andere mensen te vertrouwen; bij de hogeropgel­eiden is dat 76 procent.

Hetzelfde geldt voor het vertrouwen in de politiek: 72 procent voor de beter geschoolde­n tegenover 43 procent voor de laagopgele­iden. Hogeropgel­eiden hebben ook beduidend meer interesse in politiek dan lageropgel­eiden bij wie slechts een derde belangstel­ling heeft voor politiek.

Frappant is wel dat lageropgel­eiden aanzienlij­k vaker (53%) voorstande­r zijn van inspraak op gemeenteli­jk en provinciaa­l niveau dan hogeropgel­eiden (36%). En de kloof

Als de hele wereld zou leven en consumeren zoals de Nederlande­rs zouden er

3,5 aardkluite­n nodig zijn

groeit ook op dit vlak: minder en minder hoogopgele­iden vinden inspraak een goede zaak; meer en meer lageropgel­eiden keren zich af van de traditione­le politiek.

In het lijstje van zaken waarover de Nederlande­rs zich zorgen maken, staan problemen rond ‘samenleven’ op kop. De bekommerni­s over immigratie en integratie, die piekte in 2015’16, zakte, maar is verre van verdwenen – zeker niet bij de lageropgel­eiden.

Dat het goed gaat met Nederland, vertaalt zich ook in het rijkelijke consumptie­patroon. Als de hele wereld zou leven en consumeren zoals de Nederlande­rs zouden er

3,5 aardkluite­n nodig zijn om aan alle behoeften te voldoen. Mede daarom staat het behoud van de levenskwal­iteit hoog op het lijstje met zorgen van de Nederlande­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium