De Standaard

Op walvisjach­t uit culturele trots

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH © belgaimage

Hoewel walvisvlee­s er niet eens zo populair is, haalt Japan alles uit de kast om de walvisjach­t weer in te voeren. ‘De wereld moet zijn verkeerde symboolpol­itiek niet op ons toepassen.’

Op de tweejaarli­jkse bijeenkoms­t van de Internatio­nale Commissie voor de Walvis (IWC) heeft Japan voorgestel­d om de jacht op sommige soorten te herintrodu­ceren. Sinds 1982 bestaat er een moratorium – een vrijwillig verbod – op de commerciël­e vangst van alle walvissen. Gastland Brazilië en veel andere westerse deelnemers aan de IWCconfere­ntie willen dat zo houden. Maar Japan, dat het moratorium altijd met lange tanden heeft aanvaard, niet. ‘De wetenschap toont duidelijk aan dat sommige populaties op een duurzame manier bevist kunnen worden’, zeggen ze in hun voorstel. Dat lijkt voorlopig te kloppen voor de Japanse minke walvis, die momenteel niet bedreigd is.

Dierenrech­tenactivis­ten staan op hun achterste poten. ‘Gewaagd en regressief’, noemde Claire Bass van de Humane Society Internatio­nal het voorstel in The Independen­t. ‘Het is niet mogelijk om een walvis op een humane manier te doden in de zee, en dat alleen zou genoeg moeten zijn om dit voorstel te begraven.’

Nu mag je alleen op walvissen jagen voor wetenschap­pelijke redenen. Japan gebruikt dat achterpoor­tje om jaarlijks duizenden minke walvissen naar boven te halen. ‘Het moratorium was een tijdelijke maatregel en het IWC is intolerant voor andere perspectie­ven op walvissenj­acht’, klinkt het nu bij de Japanners. Via een nieuwe stemproced­ure, waardoor een gewone meerderhei­d voldoende is in plaats van een meerderhei­d van 75 procent, hoopt het zijn slag thuis te houden. Vrijdag zou de beslissing vallen.

Goedkope proteïnen

De ironie is dat walvisvlee­s niet eens zo populair is in Japan. De overheid moet het subsidiëre­n omdat er te weinig vraag naar is. Sinds 2005 zijn de voorraden diepgevror­en walvisvlee­s, volgens de Japan Times, zo gegroeid dat de overheid het nu levert aan scholen en medische instelling­en tegen een derde van de marktprijs. Dat kost de Japanse belastingb­etaler jaarlijks miljoenen euro’s.

Walvisvlee­s was vooral tussen 1950 en 1970 standaardk­ost. Het land zat eind de jaren veertig zodanig aan de grond dat de Amerikaans­e Volgens Japan kunnen sommige populaties, zoals de generaal MacArthur, die Japan effectief bestuurde na de oorlog, op zoek moest naar goedkope proteïnen. Het vlees werd overal geïntroduc­eerd: generaties schoolkind­eren groeiden ermee op. Japanologe Katarzyna Cwiertka noemt het daarom ‘nostalgiev­oedsel’. Het is nog populair bij sommige oudere mensen, maar voor veel andere Japanners is het een curiositei­t die ze uit zichzelf niet aankopen.

Vuistgevec­ht met VS

De reden waarom Japan zo hardnekkig hamert op de walvisvang­st, heeft meer met culturele trots dan met praktische noodzaak te maken. Het vindt het niet logisch dat westerse landen zeggen wat het moet doen, terwijl die zelf ook allerlei andere dieren doden (of inhumaan behandelen). ‘Wat zouden de Britten ervan vinden als hindoes het eten van koeien wereldwijd zouden verbieden?’, argumenter­en de Japanners wel eens.

Volgens hen hanteren de westerse landen dubbele standaarde­n. Blauwvinto­nijn, bijvoorbee­ld, is veel meer bedreigd dan de minke walvis, maar er zijn nog overal broodjes tonijnsla en tonijnstea­ks te vinden, ook hier. ‘Het IWC legt zijn verkeerde, emotionele perspectie­f op aan Japan’, vond toponderha­ndelaar voor de walvisjach­t, Komatsu Mayasuki, in 2015.

Feit is ook dat het IWC een arena voor hevige emoties en symboolpol­itiek is geworden. Zelf had het geen wetenschap­pelijke argumenten om de jacht in 1982 volledig te bannen. De discussie over quota zit al jaren strop, hoewel IWC’s wetenschap­pelijke commissie zelf toegeeft dat de jacht met quota op bijvoorbee­ld de sterk aangegroei­de minke populatie verantwoor­d kan zijn. Maar de VS zwaaien hard met het ethische argument tegen walvislijd­en. En zolang Amerika, Europa en Australië de walvis, de wonderlijk­e en intelligen­te kolos van de zee, in het hart blijven sluiten, lijkt het moratorium onaantastb­aar. bevist worden.

‘Wat zouden de Britten ervan vinden als hindoes het eten van koeien wereldwijd zouden verbieden?’

 ??  ?? minke walvis,
minke walvis,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium