De Standaard

Kanal steekt een tandje bij

Een waaier aan kunst, design, film en veel podiumwerk: Kanal Centre Pompidou draait een andere versnellin­g. Helaas, het verrassing­seffect ebt stilaan weg.

- GEERT VAN DER SPEETEN Kanal Brut, tot 10/6/2019 (nieuwe presentati­e). ¨¨¨èè

Met 110.000 bezoekers sinds begin mei nam Kanal Centre Pompidou een vliegende start. Het prestigepr­oject van de Brusselse regering wekte duidelijk de nieuwsgier­igheid.

Vooral het hoge popupgehal­te van Kanal brut, het ‘voorproeft­raject’ naar een nieuw museum, kon op sympathie rekenen. Daarbij bleek de Citroëngar­age zelf, industriee­l bouwwerk in zijn meest brute staat, de grootste troef.

Bij de tweede lichting minipresen­taties, vanaf vandaag te zien, blijkt dat verrassing­seffect zo goed als uitgewerkt. De immense scenografi­e van de locatie wordt minder uitgespeel­d. Het begint ook op te vallen dat Kanal geen tentoonste­llingen aanbiedt, maar losse presentati­es rond een thema. De eigen Parijse collecties vormen daarbij een dankbare grabbelton. Wat je node mist, is het inzoomen op de smeltkroes Brussel, op artistiek zowel als op maatschapp­elijk vlak. De stad is nochtans vlakbij, de opdrachten aan tien Brusselse kunstenaar­s voor nieuw werk zijn al een tijdje uitgedeeld. Ze blijken nog maar voor de helft ingevuld en ook niet opvallend aanwezig.

Wat de najaarspre­sentatie biedt, is een verdere invulling van de voormalige werkruimte­s van de Citroën garage en showroom.

De link met hun vroegere functie is dunnetjes. In de vreemde intimiteit van de kleedkamer­s en kantine, tussen de lavabo’s, draait alles rond identiteit en zelfbeeld. Zelfportre­tten van performanc­epioniers als Joan Jonas en Vita Acconci, een spel met spiegels, foto’s van Andy Warhol in travestie, het onzekere mannelijke zelfbeeld bij vroege foto’s die Rineke Dijkstra maakte van Portugese stierenvec­hters: het is een bont allegaartj­e. Een straffe reeks vormen de polaroids die Alain Baczynsky van zichzelf maakte na elk bezoek aan de psychiater. Zijn zelfbeeld lijkt versplinte­rd tot evenveel facetten.

Popestheti­ek

De leveringsz­one kleurt rood en wit, zoals het Citroënlog­o. Uit Parijs en het Brusselse designcent­rum Adam komen een dertigtal gebruiksvo­orwerpen. Ze roepen de popestheth­iek op van plastic en de nieuwe synthetisc­he materialen van de jaren 60. Vaak gaat het om pril antidesign, dat nu als dure vintage aandoet. De blikvanger is een futuristis­ch prototype van een racewagen – geen Citroën, zoals u zult begrijpen.

Kanal Centre Pompidou vervelt dit najaar tot multidisci­plinair centrum. Daarvan getuigt de waaier aan geplande activiteit­en, van beeldende kunst tot design en architectu­ur, van performanc­es tot een theaterins­tallatie van Romeo Castellucc­i. Kanal ging tal van partnershi­ps aan met Brusselse spelers. Bernard Blistène, directeur van het Musée d’art moderne Centre Pompidou en de navelstren­g met Parijs, noemt ze liever ‘medeplicht­igheden’, want ‘partnershi­ps klinkt zo zakelijk’.

Een opvallende plek is ingeruimd voor Cinematek, dat zijn gidsrol in de filmgeschi­edenis mag demonstrer­en op de hoogste verdieping van de Citroëntor­en. Er zijn film en video installati­es te gast, te beginnen met de pas gerestaure­erde films van Chantal Akerman. Later komen Dora Garcia, Lisandro Alonso en Wang Bing aan bod. Stuk voor stuk artiesten op het snijvlak van film en installati­ekunst.

Kinderspel­en

De absolute blikvanger van het najaar zijn de Children games van Francis Alÿs, een serie van achttien korte videotable­aux die voor het eerst samen getoond worden. Van Mexico, Venezuela en Afghanista­n tot Irak filmt Alÿs sinds 1999 hoe kinderen op straat spelen met twee keer niks. Bikkelen, bladsteens­chaar, de muzikale stoel: het zijn de universele spelletjes van vóór de jongste technologi­sche revolutie. Alÿs geeft ze een bijzondere poëzie mee. Hoe het hinkelspel overal, en dus ook in Irak, van het nulpunt naar de hemel voert. Hoe een Afghaans jongetje met een zelf ineengeknu­tseld vliegertje plots een dreigende helikopter in het vizier krijgt: de BelgischMe­xicaanse kunstenaar licht in deze tafereeltj­es ook telkens een zachte symboliek uit.

Hij kijkt ook als een medeplicht­ige, met grote kinderogen. Bij het naderen van zijn sobere installati­e vang je al van ver de gulle klaterlach op uit vele monden: pure balsem in bange en onzekere tijden.

Wat je mist, is het inzoomen op de smeltkroes Brussel, op artistiek zowel als op maatschapp­elijk vlak. De stad is nochtans vlakbij

 ?? © service nouveaux médias/Alain Dubillot ?? Absolute blikvanger: de ‘Children games’ van Francis Alÿs, een serie van achttien videotable­aux.
© service nouveaux médias/Alain Dubillot Absolute blikvanger: de ‘Children games’ van Francis Alÿs, een serie van achttien videotable­aux.
 ?? © Veerle Vercautere­n ?? De leveringsz­one kleurt ‘rouge et blanc’, zoals het Citroënlog­o.
© Veerle Vercautere­n De leveringsz­one kleurt ‘rouge et blanc’, zoals het Citroënlog­o.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium